Nezapadáme v davu – myslíme „tak trochu jinak“

Inovace: Mohou nás roboti připravit o práci?

Stále častěji se mezi laiky objevují obavy z automatizace v zaměstnání a zejména pak z toho, že nás roboti nahradí a my skončíme nezaměstnaní a bez peněz. Realita je však velmi odlišná a v dnešní době, kdy se začínají objevovat levné, lehké a jednoduše obsluhovatelné verze robotů, je automatizace velmi důležitou součástí menších a středních podniků.

V první řadě je třeba si uvědomit, že roboti nejsou konkurence pro současné pracovníky, ale spíše jejich noví kolegové, kteří se jim snaží ulehčit práci. Zejména pokud se jedná o činnosti, které nejsou nijak organizačně složité, ale jsou zdlouhavé a stereotypní. Ve chvíli kdy se zaměstnavatelům podaří na vykonávání těchto činností využít roboty, sníží se náklady a také množství úkonů, které musí pracovníci zvládnout.
 
Díky tomu, že jsou roboti nové generace menší a jejich programování zabere méně času, mohou si je již dovolit i menší podniky, ve kterých mají roboti zcela jistě největší uplatnění. Nejčastěji se dnes používají k balení zásilek, ale objevují se i videa, na kterých roboti vaří jídlo, čepují pivo nebo připravují kávu.

Právě přesun robotů do odvětví, která nejsou čistě průmyslová, je velkým pokrokem. Tato odvětví, kde byla doposud velká převaha lidských zdrojů jako hlavního výrobního vstupu, se nyní mohou zaměřit na použití kvalitnějších surovin, a to vše díky snížení nákladů v důsledku využití robotů. Do jaké míry pak tato skutečnost bude mít vliv i na cenu pro koncového zákazníka, to už je otázka, na kterou jen těžko budeme hledat odpověď.
 


Krásným příkladem pozitivního přístupu k automatizaci je příběh firmy Professional Finishing z americké Kalifornie, která se specializuje na práškové lakování průmyslových zařízení. V roce 2014 prognózy budoucího vývoje firmy nevypadaly vůbec dobře a firmě hrozil do dvou let zánik z důvodu vyšších mezd pracovníků. Vlastník firmy se proto rozhodl investovat do robotů a podle něj právě tato investice zachránila budoucnost jeho firmy. Došlo nejen ke snížení nákladů, ale zároveň také ke čtyřnásobnému zvýšení produktivity zaměstnanců.
 






Dříve totiž tito zaměstnanci museli ručně lakovat všechna zařízení, což znamenalo práci v předklonu a manipulaci s práškovým lakem takřka celou pracovní dobu. Po nákupu robotů se však zaměstnanci starají pouze o chod robotů a mohou se tak soustředit na komplexnější úkoly, které jsou ještě stále pro roboty moc složité.
 

V současnosti nikdo nedokáže s jistotou říct, jak se proces automatizace projeví na trhu práce. Skeptici správně tvrdí, že roboti zcela nahradí některá pracovní místa. Zároveň je však potřeba říct, že s příchodem robotů se další pracovní místa objeví. Jaký dopad bude mít automatizace na život lidí se ukáže v příštích letech. Bude zcela pozitivní nebo se staneme druhořadou pracovní silou? Kdo ví...
 
Zajímáte nás! Sdílejte s námi svůj názor na problematiku „robotizace pracovních míst“.

Prodloužený víkend v Rakousku s nabitým programem a veškerým komfortem? Žádný problém!

Plánujete letní dovolenou v Rakousku, ale nevíte, jak se tam co nejrychleji dostat, jelikož nemáte možnost jet vozem? Jste vášnivým milovníkem pěší turistiky a horských vrcholů? Chcete se letos podívat jinam než k moři a prožít dovolenou zcela jinak? Nemáte v létě čas na týdenní dovolenou, ale chcete si udělat alespoň krátký výlet, abyste si odpočinuli a načerpali novou energii? 

Odpovědí na tyto otázky je originální a v České republice unikátní nabídka společnosti Vega Tour, která u nás doposud chyběla. Produkt je zaměřen mimo jiné také na turisty neřidiče či zákazníky, kteří mají příležitost jen ke krátkým dovoleným. Vega Tour zavádí letní autobusovou dopravu kombinovanou s poznávacím zájezdem do Rakouska. Snadno se tak dostanete do rakouských hor i k vyhlášeným jezerům. S autobusy Vega Tour máte jedinečnou možnost komfortní dopravy do věhlasně známých turistických center, jako jsou Schladming-Dachstein, Zell am See nebo Kaprun. Doprava s Vega Tour do Rakouska se dá skvěle nakombinovat s prodlouženým víkendem nebo zkráceným týdenním pobytem v Alpách, pokud si budete chtít Rakousko užít déle než jeden den.
V případě zájmu umožňuje Vega Tour kombinace jízdenek. Pokud si chcete Rakousko užít déle, můžete využít dopravu této společnosti pro cestu v daném odjezdovém termínu. Variabilita této nabídky tak umožní velmi pohodlné cestování. Zájemci o cykloturistiku mohou využít i nabízených cyklovleků.

PROGRAM:

1. den – Odjezd od Hlavního vlakového nádraží v Praze cca v 23:45. Noční přejezd do Rakouska se zastávkami na vybraných nástupních místech.
2. den – Příjezd do Rakouska v ranních hodinách. Následně přejezd přes Rakousko dle jednotlivých výstupních míst. Na každé zastávce se o vás postará technický doprovod Vega Tour, který vám pomůže s orientací v dané lokalitě, případně doporučí možnosti pěkných výletů v okolí. Vynechat byste neměli Ledovcovou nebo Mamutí jeskyni nebo dech beroucí vyhlídku Five Fingers. Pokud se rozhodnete vystoupit až v Zell am See, jistě si vyjedete na Kitzsteinshorn, ze kterého je působivý výhled do okolí. Linka se vrací do ČR ve večerních hodinách.
3. den – Návrat v nočních hodinách, krátce po půlnoci.

Doporučená místa pro vaše výlety:

DACHSTEIN
Kouzelné místo hornorakouského regionu nabízející mnoho variant sportovního i rekreačního vyžití. Přehlédnout byste neměli vyhlídku Five Fingers, která se nachází na vrcholu Krippenstein. Navštívit zde můžete ledovou jeskyni, Mamutí jeskyni nebo se z vrcholu pokochat monumentálním ledovcem na protějším vrcholu. Celkově se to na Dachsteinu ledovci jenom hemží. Nachází se zde Hallstattský ledovec, Velký Gosauský ledovec, Malý Gosauský ledovec, Schladmingerský ledovec, Edelgriesský ledovec, Schneeloch, Severní Torstein a Jižní Torstein.

ZELL AM SEE
Region Zell am See je stejně jako jeho stejnojmenné hlavní město vyhlášeným cílem milovníků přírody, horské turistiky, ale i lázní a wellness. Nachází se na nádherném místě u Zellského jezera. Každý milovník sportu nebo letních aktivit si zde přijde na své. Dlouhé procházky po okolí si můžete snadno zpestřit v populárním Tauren Spa, které vám kromě luxusních procedur nabídne i nepopsatelný výhled do okolí. To vše z vyhřátého venkovního bazénu. Pohostinství v Zell am See vyniká svoji kvalitou, takže i mlsné jazýčky si zde jistě přijdou na své.

GOSAU
Za návštěvu určitě stojí i malebné městečko Gosau, která je sice malé, ale krásou okolní krajiny převyšuje okolní sousedy. Nejjižnější místo Horního Rakouska se rozkládá v krajině Vnitřní Solné komory. Nepřehlédnutelnou dominantou údolí je Gousaukamm, masivní horský hřeben. Jezero Gosausee je často nazýváno „okem božím“, protože jeho hladina den co den zrcadlí celé nebe stejně jako odraz majestátního Dachsteinu. Po procházce kolem
                                                         jezera se můžete občerstvit místními specialitami v tamní hospůdce.

KAPRUN
Milovníci lyžování si své radosti mohou užít i v létě, a to přímo na ledovci Kitzsteinhorn v obci Kaprun, která se nachází nedaleko Zell am See. Kaprun byl dokonce prvním ledovcovým lyžařským areálem v Rakousku. Velmi oblíbenou zábavou je zde jarní a letní lyžování, kterého se s Vega Tour také můžete zúčastnit. Společnost vám zajistí přepravu batohů i lyží nebo snowboardů. Kitzsteinhorn je také místem s nejkouzelnější vyhlídkou ve výšce více než 3000 m, ke které vás pohodlně doveze tamní lanovka.

Doprava je zajištěna luxusní autobusy zejména značek Setra a Mercedes-Benz do 3 let stáří s ekologickými a tichými motory a mnoha bezpečnostními systémy. Každý autobus nabízí:
 
  • polohovatelná sedadla vysouvací do uličky s bezpečnostními pásy a dostatečným rozestupem sedadel
  • LCD monitory s možností promítání filmů během cesty
  • klimatizaci, toaletu, individuální osvětlení nad každým sedadlem
  • zabezpečený zavazadlový prostor
     
Zkušení řidiči vám během pauz rádi nabídnou kávu, čaj, vodu nebo džus. V nabídce Vega Tour je také rezervace vybraného sedadla až do jednoho dne před odjezdem a nejnovější informační technologie. Vega Tour operační centrum používá nejnovější dispečinkový a plánovací software společně se systémem on-line sledování vozů. Cestující mohou na palubě autobusů využít Wi-Fi připojení k internetu zdarma a ve vybraných vozech elektrické zásuvky pro nabití svých notebooků a telefonů.
 
Znáte lepší možnost, jak zaplnit 3 dny zážitky, odpočinkem a poznáním?
 
banner
 

Voní a pomáhá - zdravotní přínosy česneku

,,Fuj, tobě smrdí z pusy, nemluv na mě“. Ano, je to bohužel tak, pokud si pochutnáme na nějaké dobrotě s česnekem, pravděpodobně budeme nějakou dobu pro naše okolí nevábně cítit. Ale tato zelenina, která je považovaná za přírodní antibiotikum, má obrovské přínosy pro naše zdraví. Již Hippocrates s jeho pomocí léčil řadu nemocí. A moderní věda jeho příznivé účinky jen potvrzuje. Česnek roste a je pěstován v nejrůznějších koutech světa a je hojně využíván v kuchyni díky svému silnému aroma a lahodné chuti.

Poté, co česnek nasekáme, rozdrtíme či rozkoušeme, začnou se uvolňovat sloučeniny síry, a ty se z trávícího traktu pak dostávají do celého těla. Kdo si dává pozor na kalorie, nemusí se česneku bát. Je sice velmi výživný, ale kalorií má jen málo. V 1 česneku (cca 28 gramů) je pouze 42 kalorií, 1,8 gramu bílkovin a 9 gramů sacharidů. Najdeme v něm také mnoho vitamínů a minerálů jako je vitamin B1 a B6, vitamin C, mangan, selen, vláknina, vápník, měď, draslík, fosfor a železo.


Česnek posiluje imunitní systém, proto si i já sama jednou za čas jen tak dám jeden nebo dva stroužky. Prolisuji je a smíchám s olivovým olejem a trochou soli. Je to dobré :). Samozřejmě nesmím v ten den mít naplánovanou žádnou důležitou schůzku, víme proč :). A pokud třeba právě bojujete s nachlazením udělejte to samé. Dle nejnovějších poznatků pomáhá hubit také střevní parazity.
Vysoké dávky česneku pomáhají snižovat krevní tlak, neboť snižuje LDL (špatný) cholesterol. Díky obsahu antioxidantů chrání buňky před poškozením a říká se, že prodlužuje život. Studie také prokázala, že česnek dokáže snížit hladinu olova v krvi až o 19 %. Česnek se dá také použít na zlikvidování bradavic. Nakrájí se na tenoučké plátky a na bradavici se přilepí. Poté stačí už jen spálenou bradavici vyloupnout.

Česnek je velmi snadné zahrnout do našeho jídelníčku, protože se hodí do většiny jídel. Pokud trpíte poruchou srážlivosti krve nebo užíváte léky na ředění krve, je zapotřebí se nejprve o zvýšení konzumace česneku poradit se svým lékařem. Česnek totiž zvyšuje riziko krvácení. Také je doporučeno úplně se vyhnout konzumaci česneku cca 7 až 10 dnů před chirurgickým zákrokem.

 
Takže i když česnek po zkonzumování zrovna nevoní, do jisté míry může fungovat jako přírodní antikoncepce, ale hlavně jeho účinky pro naše zdraví jednoduše popřít nemůžeme.

Porucha příjmu potravy? Ta se mě netýká, mám to pod kontrolou!

Podíváme-li se na „poruchy příjmu potravy“ (PPP) optikou společnosti, dalo by se říci, že se jedná o takové „veřejné tajemství“. Všichni o ní víme, dokonce si i připouštíme, že jako společnost ji vědomě či nevědomě podporujeme svými osobními postoji a preferencemi v oblasti mediální produkce a co je úplně nejhorší, zjevnou ignorací: „Mě se to netýká, já mám svých starostí dost, je dospělá, musí se s tím poprat sama“…
Existuje mnoho druhů poruch příjmu potravy, z nichž mezi ty nejznámější patří mentální anorexie, bulimie, podvýživa / obezita a mnoho dalších. Kde se ale PPP v lidech bere, proč vzniká a jak s ní můžeme bojovat? To všechno jsou otázky, na které se Vám pokusíme v tomto článku odpovědět.
Co je zcela zásadní a na co bychom měli brát zřetel je skutečnost, že ač se PPP v drtivé většině případů týká mladých dívek a žen, postihuje osoby KAŽDÉHO věku a bohužel dokonce i muže (u nichž se v souvislosti s touto problematikou tolik nehovoří). Lidé trpící některou z forem této poruchy si častokrát svůj problém s jídlem nepřipouští, či se jej snaží všemožnými způsoby zamaskovat. Z toho důvodu mohou samotné jeho rozeznání a následná diagnostika přijít až v době, kdy jsou tělo a psychika postiženého v kritickém stavu a jeho návrat do normálu se může stát celoživotním bojem.
Kult „normované krásy“
Média, média, všudypřítomná média. Síla mediální produkce, její dosah a možnost ovlivňování vnímání, či utváření vlastní reality je neoddiskutovatelným spoluviníkem tohoto onemocnění. Vzpomeňme si jen na některé přebaly časopisů, které denně vídáte v nosičích novinových stánků, internetové a TV reklamy zaměřené na ideál „zkostnatělé“ krásy, stovky a tisíce „zaručených diet a suplementů, které vám pomohou trvale shodit kilogramy bez námahy“. Lidský mozek funguje jako houba a veškeré získané informace eviduje, zpracovává, ukládá a dle potřeby opět vytahuje a dále rozpracovává. Jestliže jsme denně zasahováni více než 2000 tisíci reklamních sdělení, není divu, že fenomén „normované dokonalosti“ více či méně ovlivňuje i nás. Vzpomeňte si, kolikrát se sami přistihnete, že přemýšlíte nad jídlem a jeho dopady na Vaši linii? Ale z jakého důvodu, museli jste se někdy nějak zásadněji zajímat o problematiku obezity? Jestliže je Vaše odpověď záporná, znamená to, že mediální produkce se dostala podlinkově pod kůži i Vám a nyní může s Vaší myslí a bohužel i zdravím pracovat tak, jak se jí zachce. Rozhodně ne ale zodpovědně.
Jídlo jako odměna, jídlo jako trest
Emoce nás provází celý život. Někdy pozitivní, jindy je v těsném závěsu vystřídají ty negativní. Stejně jako dvě strany řeky vždy v určitém místě protíná most, i mezi těmito emocemi existuje pojítko – jídlo. Naučili jsme se za dobré výkony odměňovat dobrotami všeho druhu a stejně tak si jimi i kompenzovat své neúspěchy. Lidově řečeno „obalovat si nervy“. Jsme-li spokojeni s tím, jak vypadáme, umíme si odepřít některé chody, protože si přeci „nezničíme ten báječný pocit, kdy se cítíme a vypadáme skvěle“ a zároveň zažijeme-li den pod psa a celý svět nám padá na ramena, jednoduše se „potrestáme hladovkou“. Toto je základní rozčlenění emocionálních faktorů, které ovlivňují naše primární stravovací návyky, z nichž ani jeden se o to nezasazuje pozitivně. Podmiňování denního stravování aktuálním náladám patří k dalším chybám a důsledkům rozvoje PPP. Pokud cítíte, že jste v této oblasti slabší vůle a kompenzujete své momentální psychické rozpoložení stravou, zkuste to jinak. Naplánujte si jídelníček a striktně se ho držte, za každé situace. Tak docílíte toho, že Vás jídlo přestane ovládat, ovládnete ho Vy.
Psychika, kámen úrazu potravního řetězce
Jako lidé jsme dostali do vínku jednu úžasnou vlastnost – přemýšlet a svobodně se rozhodovat, ale není tento dar zároveň i naším prokletím? Lidská psychika je složitý systém procesů, které se dějí v našem mozku a které reagují na vnější podněty, kterými jsou denně zasahovány. Jasným nedostatkem této vyšší vývojové formy je však fakt, že s tímto benefitem neumíme pracovat tak, aby 100% hrál v náš prospěch. Jednoduše častokrát vidíme a slyšíme jen to, co chceme a už dále nehodnotíme, zda se jedná o realitu či fikci. Opět se vrátím k přirovnání s přebaly časopisů. Jsou plné krásných hubených modelek s propadlými tvářemi a znatelně vystupujícími kostmi. O problematice retuší na těchto materiálech již bylo řečeno mnoho, „ale co když zrovna tato konkrétní žena takto vypadá i ve skutečnosti“. Upneme se na myšlenku, že je to možné a začneme přemýšlet nad chybami, kterých se možná dopouštíme. Bez rozmyslu hledáme CHYBU v sobě. Ano chybu. Nehledáme ODPOVĚDI v genetice, photoshopech a mediální propagandě. Pokud jsme na vlastní kůži zažili v dětství a mládí posměch a šikanu adresovanou naší osobě (ať už za naše vzezření, chování, jednání, vystupování, intelekt,…), nahromaděné strachy a negativní emoce se v nás zdvojnásobují a ženou již tak zkušenostmi postiženou psychiku k radikálnějším a slepějším hodnocením sebe sama. Zkuste se oprostit od vlastních domněnek a zkuste se zaposlouchat do sdělení, která Vám nabízí Vaše nejužší okolí, možná pak zjistíte, že ideál krásy neexistuje a to, co působí na Vaše okolí je OSOBITOST, které více či méně dáváte prostor zazářit. Že nevyhovuje každému? Nevadí, neomlouvejte se za ni, neskrývejte ji, nemůžete se zavděčit každému. Ale můžete se cítit skvěle ve svém těle a se svou hlavou.
Jeden pěšák válku neprohraje
je důležité si uvědomit, že vždy se jedná o kombinaci faktorů, které na jednotlivce působí. Platí zde pravidlo spojených nádob, kdy všechno souvisí se vším a tlak na jedné straně násobí sílu na straně druhé. Všímejte si dobře svého okolí a pojmete-li podezření, že některé ze stravovacích rituálů Vašich bližních vykazují atypické prvky a, nebo naopak absolutní, striktní řád, zaměřte se na ně. Může se jednat o dokonale propracovaný systém správného chování, ale také o projevy problému. Nikdy si z takových lidí nedělejte legraci (či jen velice opatrně) na téma stravování a nelibého vzezření či psychické slabosti. Nevíte totiž jak na ně Váš dobře míněný vtip zapůsobí a jaké důsledky v dlouhodobém horizontu může způsobit. Odpovědnost padá i na Vaši hlavu, berte ji zodpovědně.

Máte co říct k tématu? Zajímá nás i Váš názor či zkušenost s touto poruchou. Podělte se i s ostatními do komentářů, třeba právě Vaše slova dokáží pomoci.
 

!!!UKONČENÁ SOUTĚŽ O PLYŠOVÉHO SLONA !!!


SOUTĚŽ JIŽ BYLA ŘÁDNĚ UKONČENA A VYHODNOCENA, VÍTĚZCE GRATULUJEME!
Ohodnoťte náš portál a vyhrajte plyšového slona


Internetový portál MacCafe vyhlašuje společně s internetovým obchodem PLYŠÁK.cz soutěž „Ohodnoťte náš portál a vyhrajte slona“.

Termín soutěže: 15.6.2017 – 30.6.2017

Jak se zapojit do soutěže?
  1. Ohodnoťte portál MacCafé pomocí příspěvku v diskuzi níže na této stránce
  2. Po ukončení soutěže, maximálně však do 3.7. 2018 vybereme náhodným losováním jedno hodnocení, které získá plyšového slona https://www.plysak.cz/slune-bimbo-sv-modre
  3. Výherce budeme kontaktovat pomocí soukromé zprávy
 

 
 
 
 Podmínky soutěže
(dále jen „podmínky“)
1. Organizátor soutěže

1.1 Organizátorem soutěže je společnost Getrun s.r.o. - IČ: 24257753 (dále jen Organizátor)
1.2 Účast v soutěži je dobrovolná a účastník svou účastí v soutěži vyjadřuje souhlas s jejími podmínkami.
 2. Účastníci soutěže a přihlášky do soutěže
2.1 Zúčastnit této soutěže se může zúčastnit každý občan ČR, který splní podmínky soutěže a má platný profil na Facebook.
2.2 Účastník se do soutěže přihlásí odesláním hodnocení na stránce www.maccafe.cz
 
3. Průběh soutěže

3.1 Soutěž probíhá v době od 15.6.2018 do 30.6.2018 23:59hod. Po tomto datu již nebude možné se do soutěže přihlásit.
3.2 Vítězné hodnocení vybírá organizátor soutěže.
3.3 Výherce bude nejpozději do 3.7.2018 kontaktován soukromou zprávou.

 4. Podmínky soutěže

4.1 Účastník soutěže napíše hodnocení portálu MacCafe do diskuze pod tímto článkem, na adrese www.maccafe.cz
4.2 Vítěz soutěže bude vybrán náhodným losováním Organizátorem.
4.3 Organizátor si vyhrazuje právo vyloučit ze soutěže příspěvky vulgárního charakteru nebo jinak odporující platným zákonům.
4.4 Organizátor si vyhrazuje právo vyloučit ze soutěžícího, u kterého bude zjištěno podvodné jednání. 

 5. Práva a povinnosti:

5.1 Právo na výhru nevzniká v případě nedodržení nebo porušení stanovených podmínek soutěže soutěžícím.
5.2 Účastí v soutěži nevzniká právní nárok na výhru a výhru není možné právně vymáhat. Výhru v této soutěži nelze směnit za hotovost, ani není možné požadovat vydání jiné ceny, než která je organizátorem stanovena.
 
 

Osobní rozvoj jako Perpetuum Mobile

Osobní rozvoj je tématem, které v současnosti boří veškeré hranice aktuálnosti a trendovosti. Jen sotva narazíte ve svém okolí na člověka, který by se s tímto pojmem historicky nesetkal či vůbec neměl povědomí o daném rámci. Ale odkud se vlastně vzal a proč po něm všichni teď tak prahneme, věnujeme se mu i nevědomky, zatímco odbavujeme každodenní úkoly nebo je potřeba se na něj dlouhodobě a intenzivně zaměřit? Otázek je mnoho a odpovědí ještě více, jedna věc je ale zřejmá a zcela zásadní „iniciativu musíme převzít zodpovědně každý sám – jedině pak může tento proces fungovat jako Perpetuum Mobile“.
Snahy o rozvoj naší osobnosti tu byly již od nepaměti, však si vzpomeňte na filosofy Sokrata, Sofokla, Nietzsche … Ti všichni byli mistry ve svém „oboru“. Pokud totiž chcete a máte zcela seriózní zájem na tom budovat svou osobnost, musíte mít nejen jasný cíl, kam se chcete dostat, ale musíte se také umět ptát a uvažovat nad podstatou do hloubky. Nerozptylujte se ostatními rušivými faktory „coby-kdyby“ zaměřte se na základní principy bytí. Otázky jsou jednoznačné:
  1. Kdo jsem já
  2. Kde chci být za rok, dva, 5 let…
  3. Jak toho dosáhnu
  4. Kolik tomu dokážu obětovat
  5. Co POTŘEBUJI k opravdovému štěstí
Na začátku, než se společně zamyslíme nad těmito body, je důležité říci si jednu věc: „Není podstatné, čím se živíte, odkud pocházíte a zda Vám okolí věří. Na úspěch se dá pohlížet více než jednou optikou a vesměs není měřitelný. Proč? Protože materiální hodnota věci nemá skutečnou vypovídající hodnotu o míře Vašeho úspěchu. Úspěšným se stává takový člověk, který naplnil veškerá svá očekávání, získal po cestě za svým snem pokoru a v duši našel klid. Jedině takový jedinec se může pyšnit ctností krále.“.
Kdo jsem já a kde chci být za…
„a kdo jsi Ty?“ Ať už byly naše motivy jakékoliv, jistě si každý z nás minimálně jednou položil tuto otázku. „Kdo vlastně jsem a jaká je moje úloha“ Gratuluji, pokud jste se dostali do bodu, kdy začínáte uvažovat sami nad sebou, jste na nejlepší cestě začít zkoumat i ostatní otázky a dojít ke zdárnému konci. Ať už se živíte jako vysoce postavený manažer/ka, pečujete o dítě či stavíte domy, myslete na to, že všichni startujeme ze stejné výchozí pozice. Že „nevládnete“ nadnárodní korporaci a nejezdíte v drahých autech? Nevadí, to přeci neznamená, že nemůžete žít spokojeně a na úrovni. Živíte se jako zahradník? Skvěle! Kde je psáno, že jednou nevybudujete vyhledávanou firmu, která se bude zabývat zahradní architekturou? Máte pro to ty nejlepší předpoklady. Stavíte své jméno a um od začátku. Každou rostlinu, každý trs trávy i násadu od lopaty vezmete opakovaně do rukou, do SVÝCH rukou, které jsou připraveny a naučeny pracovat tvrdě. Jedině když znáte každý detail a úskalí své práce, můžete tento um dále plnohodnotně rozvíjet a předávat dál. Tedy zeptám se za Vás, jen se nebojte zamyslet „Kdo jste?“… „Jsem člověk, který dokáže nést svou hlavu vztyčenou a díky tomu získávám i větší rozhled.“.
Jak toho dosáhnu
„Ono se to nějak vymyslí…“ STOP! Přestaňte dál fantazírovat! „Ono“ se totiž samo nikdy nic“. Vzpomeňte si na příběh jakékoliv naší nebo zahraniční osobnosti, žádný z těchto velikánů neusnul na vavřínech. Ba naopak, většina z nich dokonce dlouhé týdny, měsíce a roky nespala právě pro to, aby dosáhla svého cíle. Nezapomínejte, že v souvislosti s osobním rozvojem a jeho efektem se nedržíme ve spodních patrech stromořadí. Představte si, že Vy sami jste stromem. Chcete zůstat při zemi jako keř, nebo vyrůst a sledovat svět z výšin podobně jako třeba stoletý dub? Zázraky se přes noc nedějí, ale pokud vytrváte a odoláte i momentální nepřízni, můžete si být jisti, že jednoho dne se ohlédnete za sebe a své dosavadní počiny budete moci hodnotit jako již pevně zakořeněný, vzrostlý a moudrostí opředený statný „strom“. Nebojte se přijímat chyby, kterých jste se v minulosti dopustili, poučte se z nich a nově se jich vyvarujte. Nikdo z nás není bezchybný, ale pouhá hrstka nejmoudřejších umí s touto skutečností pracovat.
Zastavte se na chvilku, zhluboka se nadechněte a zkuste se na situaci podívat jinak – nezaujatě, pak zjistíte, že neexistuje špatná zkušenost. Jak by také mohla? Dokážete si vzpomenout, byť jen na jediný případ, kdy se věci neudály třeba přesně tak, jak byste chtěli a neposunulo Vás to dále, co do zkušeností a dovedností? A v souvislosti s tímto uvědoměním si přichází další bod „Dívejte se vpřed a myslete pozitivně – není malých cílů, pouze nedostatek fantazie“. Nikdo neříká, že Vám úspěch padne do klína sám, s největší pravděpodobností se to opravdu nestane a Vy budete muset pracovat vytrvale, svědomitě a tvrdě, teprve pak budete moci okusit první plody Vašeho počínání. A až se tak stane, NEPŘESTÁVEJTE, kochejte se tou krásou jen chvíli, to je ten bod, kdy budete muset zabrat ještě více a naučit se pečovat o produkty své píle tak, aby získaly stabilní základ a dlouhodobě rodily nové, lepší, šťavnatější ovoce. Nepředbíhejte události a nesnažte se uspěchat dění, neboť ani překrásnější palác nebude stát věčně, pokud ho nevystavíte na odolných základních kamenech a pilířích, na pilířích Vašeho nového bytí.
Kolik tomu dokážu obětovat
Již z výše zmíněného je zcela evidentní, že bez oběti se při cestě za snem neobejdete. Kolik dáte, tolik dostanete zpět. Antoine de Saint-Exupéry ve své knize Malý Princ vystihl tuto disciplínu jednoznačně a s naprostou lehkostí. Nechte se prostoupit tou silou jednoduchosti:
 
„Bez lásky se nedá nic dělat. Čím těžší je práce, které ve jménu lásky věnuješ své síly, tím větší je tvé nadšení. Čím víc dáváš, tím se stáváš větším.“
 
Co potřebuji k opravdovému štěstí
V tuto chvíli už je řada na Vás. Nepřísluší mi rozhodovat a hodnotit motivy, které dláždí cestu, po které se vydáte. Možná jen drobnou radu na konec bych pro Vás měla. Opusťte na chvíli rutinu každodennosti, jděte ven, ZAŽIJTE JEDEN DEN. ZNOVA SE NADECHNĚTE A ŽIJTE! Pak se v klidu posaďte, zavřete oči a usmějte se. Jste připraveni, nyní už víte, co je správně.
 

Není čokoláda jako čokoláda - hořká čokoláda a její vliv na zdraví

Tato výborná pochutina se vyrábí z kakaových bobů. Vědecký název pro kakaové boby je Theobroma Cacao, což se doslovně dá přeložit jako „jídlo bohů“. Starověcí Inkové, Mayové a Aztékové věřili, že jsou zdrojem moci. Dá se říci, že čokoláda obsazuje jednu z prvních příček nejoblíbenějších pochutin na světě.
 
No řekněte sami, můžete o někom ze svého okolí říct, že nemá rád čokoládu? Já tedy ne :). Všichni víme, že existuje několik druhů čokolád:
 
Hořká, mléčná, bílá, s oříšky, želé, aj… Každá z nich má své fanoušky, ale já se chci v našem dnešním článku zaměřit na tu, kterou mám osobně nejraději já. Tedy na čokoládu hořkou.
Na rozdíl od mléčné a bílé čokolády, které obsahují opravdu velké množství nezdravého cukru, může hořká čokoláda zlepšit naše zdraví a snížit riziko srdečních onemocnění.


 
Pokud si koupíme opravdu kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (alespoň 70%), ve 100 g této pochoutky nalezneme přibližně 11 gramů vlákniny, 67% DDD železa, 58% DDD hořčíku, 89% DDD mědi, 98% DDD manganu a dále také dostatek draslíku, fosforu, zinku a selenu. Samozřejmě, 100 gramů čokolády je mnoho a určitě bychom takové množství neměli konzumovat denně a známe rčení, že méně znamená více :).
Kakao a tmavá čokoláda obsahují širokou škálu silných antioxidantů, jako jsou polyfenoly, flavanoly a katechiny.


Tmavá čokoláda díky obsahů flavanolů pomáhá zlepšovat krevní oběh a snižovat krevní tlak a tím pádem působí jako prevence onemocnění srdce. Snižuje také LDL (špatný) cholesterol v krvi, zatímco zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol a zvyšuje citlivost na inzulín. Bioaktivní sloučeniny v tmavé čokoládě jsou také prospěšné pro naši pokožku. Chrání ji před poškozením slunečními paprsky, zlepšují její prokrvení a pomáhají ji udržovat hydratovanou. Jelikož tu máme léto, měli bychom všichni poctivě a s čistým svědomím zdravě mlsat právě tmavou čokošku :).
Tím nám dobré zprávy nekončí, tmavá čokoláda také zlepšuje funkce mozku tím, že zlepšuje průtok krve v něm. Obsahuje také stimulanty jako kofein a teobromin, které krátkodobě zlepšují výkon mozku. Pokud vás tedy čeká náročná zkouška ve škole, dejte si pár kostiček :).
 
Sečteno a podtrženo, existuje mnoho důkazů o tom, že kakao má velké zdravotní přínosy, hlavně co se týče zdraví našeho srdce. Ovšem určitě to neznamená, že bychom se měli přejídat čokoládou, přece jen je velmi kalorická.  Jako u všeho ostatního i zde platí ,,všeho s mírou“ :).
 
Tak co? Dostali jste na ni chuť? :) Jakou čokoládu máte nejraději vy?

Snídaně - vždy bez výčitek a v dostatečném množství

Zeptejte se ve svém okolí známých, přátel, spolupracovníků: ,,snídáš?“.
 
Myslím, že Vás notoricky známé odpovědi opravdu nepřekvapí. Ve většině případů se dozvíte, že dotazovaní: „nestíhají, že se v klidu nasnídají až v práci, že jim po ránu jíst nedělá dobře a v nejhorším případě odpověď zní: chci zhubnout, tak jím co nejméně a snídaně vypouštím!?“.
 
A tady by se každý z Vás měl zamyslet sám nad sebou. Dělám pro svůj organizmus to nejlepší, když nesnídám?
Je opravdu tak důležité se ráno najíst? Nebo se při absenci snídaně vlastně nic tak zásadního neděje? Mnozí lidé uvažují o ranním příjmu potravy jako o něčem, co jim je spíše na škodu a nutí je to naopak už od rána a následně pak po celý den jíst a „uměle se vytvářet nežádoucí hlad“: Když se hned po ránu najím, neroztahuji si žaludek už od rána? Nestačí mi se jen napít čaje, kávy, džusu?

Jak je to správně?
Každý jedinec by měl snídat, protože se jedná o první jídlo dne a jako takové je velmi důležité!
Po noci má tělo vše strávené a potřebuje energeticky doplnit, protože má před sebou celý den, během kterého více či méně postupně černá energii. Pokud žádnou nemá a sahá do svých zásob, zaděláváme si nejen na potíže s kolísáním váhy, ale také na nedostatek sil po celý den.
 
Pamatujte si však, že není důležité, zda si dáte k snídani jogurt, smoothie, nebo vejce se šunkou…důležité je, že organismus dostane přísun energie na počátku dne a s tou pak pracuje a čerpá z ní. Snídaně tak pozitivně ovlivňuje nejen naše zdraví, ale také náladu, pracovní nasazení a celkové psychické rozpoložení. Není na škodu dát si hned po ránu trošku toho sladkého (např. v podobě medu do jogurtu), neboť cukry po ránu pro nás fungují stejně jako benzín v motoru, jsou naším pohonem.


Doplňte ranní hodování i tekutinou, která je pro tělo stejně tak důležitá (voda, čaj, čerstvě vymačkaný fresh, aj…) a můžete směle vykročit do nového dne se správnou mírou energie, která je nezbytná proto, abyste byli ve formě a cítili se skvěle!





Pokud máš dotaz, napiš do komentářů, odpovím konkrétnímu člověku na konkrétní otázku a spolu to dáme dohromady.
Dáda
 
 
 

Jak moderní doba ovlivňuje naši paměť

Vzpomeňme si kolik telefonních čísel jsme si pamatovali během našeho dětství. Hned několik, často i přes deset různých čísel. Dnes máme obvykle problém zapamatovat si i své vlastní. Čím je však tento jev způsoben? Nový výzkum v oblasti paměti ukázal, že v dnešní době plné technologií se mozek celkem jednoduše přizpůsobuje a snaží se nezahltit sám sebe. Místo toho, aby si vše potřebné zapamatoval, spíše si zapamatuje jak se k této informaci dostat.
 V praxi to vypadá jednoduše. Přijdeme do banky a ta nám přidělí vlastní účet, který má přiřazené číslo účtu. Náš mozek však ví, že toto číslo si nemusí zapamatovat, protože si ho kdykoliv snadno najdeme v internetovém bankovnictví, nebo si ho uložíme v mobilu jako poznámku.

Tento efekt se nazývá „Google efekt“ a již dávno přesáhl domněnku, že funguje pouze u věcí, které vyhledáváme na internetu. V praxi funguje tak, že vytěsňujeme z paměti fakta a pamatujeme si pouze cestu a způsob, jak se k nim dostat. Projevuje se také při navigaci (drtivá většina z nás již jezdí pouze s navigací v mobilu) a u osobních údajů nebo dokonce fotek. Velmi často se nám tedy může stát, že víme, co se na určitě fotce nachází, ale nedokážeme si vybavit její podobu.
 
To, co se s mozkem v průběhu posledních deseti let stalo, je proces takzvané „digitální amnézie“, která s Google efektem úzce souvisí. Digitální amnézie znamená vypuštění věcí z paměti, protože důvěřujeme digitálnímu zařízení, že si danou věc zapamatuje za nás.

Na první pohled se tato skutečnost může zdát pouze jako negativní a dokonce i retardační na výkon lidského mozku. Opak je však pravdou. Ve výsledku si nemusíme v paměti uchovávat obrovské množství nepotřebných informací, které můžeme v dlouhém období nahradit informacemi potřebnými. Proces zapomínání je škodlivý pouze v případě, kdy se jedná o věci, které k životu nezbytně potřebujeme.



Proces digitální amnézie však má i svá úskalí. Pokud nebudeme trénovat svou paměť, může se velice snadno stát, že začneme zapomínat i ty věci, které potřebujeme. Abychom se tomuto jevu vyvarovali, je ideální jeden den v týdnu zařadit určitý detox od technologie a zejména mobilního telefonu. Skvělým tréninkem je například studium nového jazyka, konverzace z očí do očí a v neposlední řadě také četba knih (na paměť působí lépe než elektronické čtečky).


Dokud máme internet na dosah, není digitální amnézie vůbec na škodu. Ale pro naše vlastní dobro je lepší paměť trénovat.
 
Určitě nechceme dopadnout tak, že si naše zážitky budeme pamatovat jen díky fotkám na sociálních sítích.
 

Komercializace dětství - vliv a působení reklamy na děti

Žijeme v době, kdy jsme skrze nejrůznější mediální platformy zasahování stále více komerčními sděleními, jež mají za úkol v nás uměle vyvolávat potřebu daného produktu či služby, a tím nás přesvědčit k jejich koupi.
Doba, kdy reklamní sdělení byla určena primárně dospělým, jakožto kupní síle dané společnosti, je ale v současnosti na ústupu. Zadavatelé reklam si na základě dlouhodobých a finančně nákladných studií uvědomili, že kupní potenciál netkví v těch, kteří si již peníze vydělávají a znají tak jejich hodnotu, nýbrž v našich dětech.
Komercializace dětství je v současnosti velice aktuálním trendem a měla by mu proto být věnována maximální pozornost. Děti představují tu část populace, která se díky vývojovému mechanismu lidské psychiky ještě nedokáže plnohodnotně bránit komerčním sdělením. V souvislosti s tímto poznáním investují firmy statisíce až miliony do zkoumání a vymýšlení technik, kterými je možné co nejefektivněji zapůsobit na dětskou psychiku. V odhalování cest pro nastavení efektivní reklamy jim pomáhají specializovaná výzkumná střediska, která spolupracují s odborníky zaměřujícími se na oblast psychologie, sociologie, ekonomie, marketingu a další odvětví. Tyto kapacity studují spotřebitelské chování dané části populace či jejich propojenost v oblasti obchodu a marketingu. Kampaně a doprovodné aktivity, které mají za úkol zaujmout dětskou pozornost, však již dávno nejsou určeny pro jednorázový nákup. Posláním těchto technik je vychovat v dětech dlouhodobé spotřebitele, kteří nejenže budou věrni značce, která je provázela od raných let, ale budou k ní vést i další generace.
Děti jsou v souvislosti s psychologickým vývojem považovány za část populace, která je odborně nazývána „pasivní publikum“. Tímto termínem jsou označovány ty osoby, které se z různých důvodů nedokáží bránit tlaku, který na ně zadavatelé reklam a mediální agentury vyvíjejí skrze reklamní kampaně. Neschopnost čelit tomuto nátlaku tkví v již právě zmíněné psychické síle a umění rozeznávat pravdivá tvrzení od nátlakových aktivit. Děti prostě a jednoduše ještě nejsou natolik vyspělé a nedisponují tolika zkušenostmi, aby dokázaly odhalit pravdu od zkreslených informací, a proto i například smyšleným reklamním hrdinům připisují reálné lidské vlastnosti, které jim imponují a na základě kterých udělují svou přízeň i brandu, který tyto postavy reprezentují.
Důsledkem masového využívání širokého spektra přesvědčovacích argumentů zadavatelů reklam, začaly být naše děti nadměrně bombardovány i reklamními sděleními, obsahující prvky podprahové manipulace, jejímž cílem je donutit děti, aby si myslely, že onen propagovaný produkt nutně musí vlastnit, aby například byly schopny a hodny rovnocenného společenského zařazení. Naše doba a společnost uvolnily hranice natolik, že jsme přistoupili na hru, ve které se cítíme být v tomto ohledu vůči svým dětem povinni jim takový produkt zakoupit, neboť bez něj by měly značně ztíženou možnost sociálního zařazení do skupiny svých vrstevníků.
Pravidelně přispíváme našim potomkům na kapesné, i když jsme si plně vědomi, že nejsou finančně gramotní a peněžní prostředky použijí pro koupi sladkostí či obědu ve fastfoodu. Děti neumí rozeznat, co je pro ně správné, a při nákupu se řídí motivy své touhy. A přesně na tuto sféru reklamní kampaně útočí – na chtíč dětských recipientů.
Je na nás a zcela nezbytně nutné, abychom se zamysleli, jaký má komercializace dětství dopad primárně na jejich zdraví. Vzhledem ke skutečnosti, že reklamní agentury využívají pro svou práci poznatky širokého okruhu odborníků, není divu, že provázanost marketingu a ostatních humanitních věd zásadně ovlivňuje i zdravý životní styl dnešní nejmladší generace a s tím je potřeba okamžitě skoncovat.

Vždyť jde o naše děti! Nebuďme lhostejní…
 

Hřebíček pro trávení, cukrovkáře, na kosti a pro zdravé zuby

Tato velice aromatická bylina pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii. První záznamy o hřebíčku pocházejí z Číny ze 3. století před naším letopočtem a ve středověku patřil pro své výjimečné vlastnosti k jednomu z nejdražších koření. Má nasládlou až hořkou chuť. Většina z nás jej má v kuchyni a používá jako koření do různých pokrmů. Na Vánoce jej používáme jako zdobení pro různé voňavé dekorace. Ale napadlo vás někdy, jaké přínosy má hřebíček pro naše zdraví? Jistě každého z nás občas potrápí různé neduhy. Někdo raději sáhne po léku a někdo zase po bylinkách. A jednou z nich je právě hřebíček.

Určitě znáte ty nepříjemné pocity v žaludku a střevech, nafouknuté břicho a bolest. Až vás příště budou opět trápit potíže s trávením, sáhněte po hřebíčku. Hřebíček snižuje plynatost a ulevuje od nevolnosti.
Trpíte-li cukrovkou, neměl by hřebíček chybět ve vašem běžném životě. Obsahuje totiž výtažky, které napodobují funkci inzulinu a tím pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi v normě.
 
Starat se ale musíme i o naše kosti. Díky obsahu fenolových sloučenin, jako je eugenol a jeho deriváty, jako jsou flavony, isoflavony a flavonoidy se hřebíček podílí pozitivním způsobem na zachování hustoty kostí a obsahu minerálů v kostech. Stejně tak přispívá ke zvýšení pevnosti kostí v případě osteoporózy.
 
Až si budete zase dělat ranní čaj, přidejte do něj tři kousky hřebíčku. Nejen že vám čaj krásně provoní, ale pomůžete svému zdraví díky obsahu látek, které zvyšují počet bílých krvinek a tím pomáhají našemu organismu s budováním imunity, což jistě oceníte v období chřipek a nachlazení.
 
Chystáte se na očistu jater? V tom případě opět nezapomeňte na hřebíček. Díky vysokému obsahu antioxidantů čistí a pomáhá udržovat naše játra v kondici.
Pro své vynikající antibakteriální schopnosti hřebíček pomáhá předcházet i zubnímu kazu a paradentóze. K tomuto účelu se používá hřebíčková tinktura. Můžete si ji vyrobit i doma. Jednoduše vezměte 10g hřebíčku, polovinu tyčinky skořice a naložte do půl litru alespoň 60% lihoviny. Takto nechte odpočívat v uzavřeném obalu a po 14 dnech přeceďte a uchovávejte v lahvičce s uzávěrem. Touto vzniklou tinkturou si potírejte zuby a dásně několikrát denně.


 
Toto je výčet jen několika málo pozitivních účinků, které hřebíček má. Dále se osvědčil i v boji s rakovinou plic v raném stádiu či jako účinné afrodiziakum.
 
Pokud vás zajímá, co všechno v sobě bylinka obsahuje, zde uvádíme, co se skrývá ve 100 g hřebíčku:
65 gramů sacharidů, 6 gramů bílkovin, 13 gramů tuků, 2 gramy cukrů, 274 kcal energie a 33 gramů bílkovin. Mezi minerály jsou zastoupeny vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Hřebíček obsahuje také vitaminy jako je vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin B12, vitamin A, vitamin E, vitamin D a vitamin K.
 
Já miluji hřebíček pro jeho úžasnou vůni, která mi vždy pomůže se zrelaxovat po náročném dni. Přidávám si ho jako doplněk do různých bylinkových čajů. Jako bonus mám dobrý pocit z toho, že pozitivně přispívám svému zdraví.
 
Pojďte to také zkusit, nic tím nezkazíte, maximálně prospějete svému tělu. :)
 
 

Recenze: Hadí jed - účinný v boji proti vráskám i zánětlivým stavům kůže

Hadí jed získal svou nezastupitelnou pozici ve farmaceutickém průmyslu především díky svému vysokému obsahu specifických enzymů, peptidů a aminokyselin.

Nejdříve se začal využívat hlavně k léčbě zánětů a tlumení bolesti. Analgetický účinek spočívá v blokaci elektrické aktivity nervových buněk a vláken, vedoucích signály bolesti z místa jeho vzniku přes míchu do mozku. Tu buď utlumí, nebo zabrání projevení bolesti. V dnešní době se využití této suroviny velmi rozšířilo. Pomáhá bojovat proti revmatismu, křečovým žilám, zánětům svalů a šlach i epilepsii. Značně se osvědčil jako podpůrný prostředek při léčbě psoriázy (lupénky), zánětlivých stavů kůže a proti oparům. Hadí jed v příslušné koncentraci se dokonce používá při léčbě zhoubných nádorů jako uklidňující prostředek.


Nejnovějším poznatkem při využití hadího jedu je také jeho význam v kosmetickém průmyslu. Syntetickou podobu hadího jedu vyvinuli vědci ve Švýcarsku pod názvem SYN-AKE. SYN-AKE 2% hadí jed je účinná syntetická sloučenina založená na tripeptidech, které mají podobný účinek jako Waglerin-1 (peptid nacházející se v jedu Chřeštýšovce Waglerova). Hadí jed uvolňuje obličejové svaly a tak předchází vzniku vrásek. Na rozdíl od botoxu umožňují přípravky s hadím jedem pohyb obličejových svalů a mimiku, ale zároveň zmenšují vrásky a paralyzují svaly, které ke vzniku vrásek vedou. Hadí jed je proto rychlá, bezpečná, účinná a bezbolestná alternativa k diskutovaným protistárnoucím
ošetřením např. botulotoxinem.
 
Účinky:

Účinné proti již existujícím vráskám
Zpomaluje tvorbu nových vrásek
Relaxační a regenerační účinek
Ulevuje od bolesti svalů a kloubů
Uvolňuje svalovou tenzi
Účinné při artritidě, revmatismu, zánětu šlach, otocích kloubů, křečových žilách i oparu

Doporučujeme:

 
SERPENS DERM Pleťový krém proti vráskám s hadím jedem
Pleťový krém s hadím jedem proti předčasnému stárnutí, tvorbě mimických vrásek a ochabování pleti. Obsahuje vysoce účinnou anti-age látku SYN-AKE, která byla vyvinuta syntézou hadího jedu chřestýšovce Waglerova. Anti-age komplex doplňují čisté přírodní rostlinné oleje, kolagen a vitamín E, které zvyšují hladkost povrchu pleti, chrání proti volným radikálům a podporují proces noční regenerace.


 
SYN-AKE hadí jed přirozenou cestou zeslabuje nežádoucí kontrakce a uvolňuje svalovou tenzi. Vyhlazuje tak nejen jemné mimické vrásky, ale zmírňuje i hluboké linky. Má silný regenerační účinek, koriguje drobné defekty pleti a zpomaluje tvorbu hlubokých vrásek vlivem stárnutí.

Díky jemnému složení na přírodním základě je vhodný pro každodenní péči o všechny druhy pleti.

Použití: Používá se večer na očištěnou pleť. Jemně rozetřete na obličej, krk a dekolt. Rychlý nástup účinku zaručuje viditelné zlepšení pleti již v průběhu 4 týdnů.

Složení: Aqua, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Stearic Acid, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate (SYN-AKE), Glyceryl Stearate, Ceteareth-20, Tocopheryl Acetate, Collagen, Parfum, Triethanolamine, Benzyl Alcohol.

 
SERPENS DERM Hadí mast
Širokospektrální mast se syntetickým hadím jedem SYN-AKE je účinná látka, která má podobný účinek jako Waglerin 1,peptid nacházející se v jedu Chřestýšovce Waglerova/Tropidolaemus wagleri. Masáž Hadí mastí uvolňuje svalovou tenzi a má silný relaxační a regenerační účinek. Je vhodná pro masáž v okolí kloubů či po svalové námaze. Podílí se na snížení ztuhlosti kloubního okolí svalů. Masáž přispívá k uvolnění v oblasti krku a beder.


 
Unikátní kombinace účinných látek zaručuje dlouhotrvající účinek bez pocitů podráždění a zčervenání pokožky. Hadí mast napomáhá vyhlazovat mimické vrásky a vytvářet ochrannou bariéru pokožky  před nepříznivými vlivy prostředí.

Složení:: Petrolatum, Simmondsia Chinensis Oil, Cetearyl Alcohol, Sorbitan Oleate, Polysorbate 80, Caprylic/Capric Triglycerided, Glycerin, Aqua, Dipeptide Diaminobutyroyl Benzhylamide Diacetate, Synthetic venenum Tropidolaemus wagleri
 
Hadí kosmetiku pro nás testovaly ženy v rozmezí 35 - 52 let, z nichž každá vyznávala jiný životní styl, vykonávala jiné zaměstnání s rozdílnou náročností. Samozřejmě i v důsledku toho se pleť každé z nich chovala jinak. Úžasné bylo zjištění, že i jedna z žen, paní Helena, která má opravdu velice citlivou pokožku, zaznamenala nejen úžasné výsledky co do vyhlazení a vitality pleti, ale hlavně i její náročná pokožka mohla být takto ošetřena bez jediné nepříjemné alergické reakce.
 
A proto, jako redakce, dáváme hadímu jedu ZELENOU!

Sladká tečka po obědě - vášeň, která urychluje metabolismus a napomáhá hubnutí

Známe to všichni velice dobře na vlastní kůži. Chceme žít zdravě, dobře vypadat a vhodně se stravovat. Vyzkoušeli jsme už nepřeberné množství zaručených diet, které nám jasně diktují co bychom měli, či naopak neměli jíst a pít. Dělí naši stravu dle krevních skupin, charakteru „odtučňovací kúry“, denní hodiny, aj. Základním pravidlem snad každé z nich je totální omezení sladkostí, jakožto nepřítele štíhlé linie. Ale je tomu skutečně tak, opravdu bychom měli ze svého jídelníčku absolutně vytěsnit sladké, na které máme povoleno tak maximálně jednou za čas pomyslet?

Rádi bychom vám v tomto článku demonstrovali jedno staré známé pravidlo, díky kterému možná začnete na principy stravování a fungování diet nahlížet jinak. Toto pravidlo zní:
„tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou“

A co tím chceme říci? Natolik jsme si nechali vlézt pod kůži nepodložené názory všech samozvaných odborníků na stravování a extrémních dietářů, že jsme o principech fungování vlastního těla a jeho rozdílných potřebách doplňování energie zcela přestali přemýšlet a prostě přijali fakt, že POKUD CHCEME NOSIT TĚLO BOHYNĚ ČI ŘECKÉHO ATLETA, MUSÍME SE ZBAVIT VEŠKERÉHO CUKRU V NAŠEM ŽIVOTĚ. Možná vás překvapíme, každopádně věc se má naprosto jinak:

Otázka nás všech strávníků zní stejně: Máme nárok na sladkou tečku po jídle, pokud chceme zhubnout? Slučují se správné stravování s konzumací sladkých dobrot? Odpověď zní jednoznačně ANO. Nesmíme si ale plést dva pojmy, a to SLADKOU TEČKU a TUČNOU TEČKU. Mnozí z nás totiž zaměňují například čokoládu za sladký doplněk pokrmu. Přitom pravda je taková, že ač čokoláda chutná doopravdy sladce, více v ní převládá TUK, který našemu tělu nijak zvlášť neprospívá a díky kterému se neubráníme nabírání tělesné váhy. Ovšem například takový ovocný kompot, který dokáže plnohodnotně uspokojit naši touhu hřešit, to už je jiná.
 
Dobrotu v podobě kompotu, či čerstvého ovoce si pak můžeme dopřávat dokonce i každý den a ideálně po obědě. Ptáte se, jak je to možné? Rádi Vám celou problematiku přiblížíme.
 
Oběd by měl být hlavním jídlem dne a tedy i největším. Rozhodně bychom se neměli během této části dne upejpat a naopak bychom si ho měli dopřát plnohodnotný, což znamená tříchodový. Obsahovat by měl polévku, hlavní chod a právě onu zmiňovanou sladkou tečku, která by například v případě duševně pracujících lidí měla být doplněna (a teď se podržte) i o slazenou kávu, či jiný kofeinový nápoj.
Polévka je pro náš organismus důležitá z toho důvodu, že připravuje trávicí trakt na největší jídlo dne. Samotný hlavní pokrm bychom měli zvolit a přizpůsobit vhodně našemu životnímu stylu a důležitá je i reflexe našeho aktuálního zdravotního stavu, pohybových aktivit, psychického vypětí, aj. Smyslem sladkého zakončení našeho stravování je dodat energii trávicímu traktu, který čeká zpracovávání objemově větší a náročnější stravy.
 
A co ta slazená káva? Jak jsme již výše zmiňovali, dopřát si ji mohou právě ti z nás, kteří pracují denně duševně. Po obědě, pro jehož zpracování si našeho tělo bere mnoho energie, figuruje kofein ve spojení s cukrem jako zábrana odlivu krve z našeho mozku, tedy zamezíme poruchám soustředění a notoricky známé únavě. Na toto pravidlo by měli dbát i například studenti, kteří se připravují na závěrečné zkoušky, protože není nic horšího pro jejich organismus, než učit se na lačno. Dochází tak ke snižování a rozptylu koncentrace a návalu únavy.


Mnozí s vás se také ptají, zda je možné aplikovat tento model i na večerní jídlo. Zde bychom opět rádi všechny strávníky upozornili na skutečnost, že možné je všechno, ale skutečně záleží na náročnosti dne a celkovém životním stylu. Pokud se jedná o pouhou chuť na sladké, je zbytečné si ho na noc dopřávat. To jak z hlediska přijatých kalorií tak i přívalu nové energie, díky které byste mohli čelit například problémům se spánkem.

A proč je vhodnější ovoce před dortíčkem? Jednoduše proto, dortíky že mají nízký glykemický index a v porovnání s ovocným kompotem tak při konzumaci veškeré té smetany, cukru a tuku (který způsobuje onen nízký glykemický index) sníte této pochutiny o poznání více, než byste snědli sacharidu samotného.


Každý z nás je individualita s rozdílnými možnostmi, ovlivňují nás jiné vlivy a působí na nás jiné principy. Nezapomínejte na to nejdůležitější. Poslouchejte své tělo a přemýšlejte o stravě, jezte střídmě a doplňujte dny dostatečnou fyzickou aktivitou. V takovém případě totiž nemůžete udělat chybu a naopak:
 
si můžete dopřát vše, co si vaše tělo žádá, bez výčitek a nežádoucího přibývání váhy.

Tip na výlet: Hrad Kokořín

Pro dnešní výlet jsme si vybrali středověký hrad Kokořín. Podle pověsti byl hrad založen rytířem Okořem z rodu pánů z Dubé. Jestli tomu tak skutečně bylo se dnes už nedozvíme, ale s jistotou víme, že na místě dnešního hradu stála v druhé polovině 13. století do skály částečně vytesaná tvrz. První dochované písemné zprávy jsou datovány do roku 1320, kdy kokořínské panství získává Hynek Berka z Dubé.
 
Hrad KokořínPokud chcete navštívit samotný hrad, můžete využít jedno ze dvou parkovišť v jeho blízkosti a krátkou procházkou vyjít až k hradu. My jsme zvolili procházku zdejší malebnou přírodou, která nabízí mnoho úkazů a krás.
 
Naše cesta začíná v obci Mšeno, kde jsme zaparkovali u místní restaurace U Pokliček. Na cestu jsme se posilnili místní specialitou – „Hamburgeříky“ a vyrazili po „modré“ směrem na Průsečnou skálu a dále na Pokličky. Cesta vede okrajem lesa lemovaným skalami, ve kterých je k vidění mnoho přírodních útvarů (i tvarů) vytesaných lidmi do skály. Modrá značka začíná zhruba tři sta metrů za restaurací.
Cestou na hrad se můžeme zastavit u přírodního divadla. Ve skalách je k vidění několik jeskyň, Husův památník a mnoho dalších skalních zajímavostí. Po necelých 2 kilometrech dojdeme k rozcestníku Na rovinách, od kterého pokračujeme dále po modré směrem na Pokličky.
Tak zvanou Droužkovskou cestou mineme Švédský val – cestu vytesanou ve skalách v období švédských válek, Průsečnou skálu a dojdeme na Pokličky. AsiPokličky nejkrásnější skalní útvar zdejšího kraje. Pokličky jsou až 12 m vysoké skalní útvary vzniklé zvětráváním a erozí. I když podle pověstí si je vymodelovali děti obrů obývající místní jeskyně.   Po sestupu z Pokliček, který nás čeká po příjemných 222 schodech se dále vydáme po „červené“ směrem ke hradu Kokořín. Zatím jsme ušli necelých 5 kilometrů, ale neleníme a pokračujeme směle dál.
 
Cesta nás vede údolím Máchovy cesty až do Kanínského dolu, kde využíváme možnosti občerstvit se před samotným výstupem na hrad.  Po návštěvě hradu, která je příjemná i tím, že se neplatí vstupné, se stejnou cestou vracíme zpět na rozcestník červené a modré značky Pokličky – rozcestí. V nohách máme zhruba 10k m a vydáváme se zpět po modré, nikoliv přes Pokličky, ale směrem na Náckovu rokli.  Pátrali jsem po původu tohoto názvu, ale bohužel se nám nepodařil zjistit. Kdo víte, podělte se níže v komentáři a rozšiřte prosím naše obzory, děkujeme.

MapkaCesta opět vede lesem a písčitou cestou mezi skalami. V současném horkém počasí je příjemné být v chladu skal. Po modré dojdeme až k rozcestníku Bílka, kde se spojíme se „zelenou“ a po modré či zelené se vracíme do Mšena. 

Ušli jsem pohodových 15 km s převýšením 435 m a celou cestu bylo na co dívat, což nám zpříjemnilo tuto malou túru za zážitky.
 

Recenze - Restaurace Satsang - Vše domácí, bez výjimky

Restaurace Satsang
Lokace:

Krymská 24
101 00 Praha 10
Kontakt: 267 314 903
 
Satsang, nebo-li „soulad a spojení se sebou samým“ je výraz přejatý z moderní hindštiny, který lze aplikovat na jakoukoliv oblast našich životů. A z tohoto vědomí vycházejí i majitelé stejnojmenné restaurace v pražských Vršovicích.
Bistro Satsang se specializuje na vegetariánskou a veganskou kuchyni, a to formou každodenního brunche, obědového meníčka, večeří i skvělého vína a piva. Pokud patříte mezi ty konzumenty, kteří podporují produkci malých lokálních farmářů, jste právě zde na tom správném místě. Pro dosažení maximální spokojenosti svých zákazníků nezapomněli majitelé ani na výběrovou kávu (přes brunch bezednou), kterou po prvním doušku budete chtít pít každý den, domácí zavařené ovoce a zeleninu, domácí chléb a těstoviny, pivo pouze z malých pivovarů (jehož nabídka se mění každý týden) a v neposlední řadě i na pálenku a koktejly všeho druhu.
Atmosféru přiznaných cihlových zdí, dřevěných lavic, židlí, stolků a otevřeného prostoru kuchyně s přípravným pultem dokonale podtrhují: uvolněná hudba, veselý smích a spokojené tváře ostatních zákazníků. To ovšem stále není všechno. Po celou dobu návštěvy se o Vás budou starat sami majitelé a ostatní nadšenci, pro něž čas strávený v bistru Satsang není povinností, nýbrž vášní.

Naše zkušenosti:
V útulné restauraci jsme okusili mnoho pokrmů a jako příklad udáváme:

 
Míchaná tofu vajíčka
Vejce Benedikt
Divoký Benedikt s houbami
Francouzský toast
Ovesná kaše s ovocem a jogurtem
Pad Thai
Mezze pro 2 osoby
Satsang těstoviny
Káva
Bezedná Mimosa
 
A jaký je náš result? Kdo neochutnal, nepochopí, kdo ochutnal a zažil, bude potřebovat tento zážitek opakovat. Od chvíle, kdy prvně projdete dveřmi restaurace, ujme se Vás velice milý a ochotný personál, který skutečně ZNÁ nabídku jídelního lístku, a to ne pouze textově, ale i z osobní zkušenosti. Z toho důvodu se nemusíte bát se na cokoliv z použitých ingrediencí zeptat, protože plnohodnotnou odpověď dostanete vždy. Nejíte některou z použitých surovin? Nevadí, samozřejmě bude z Vašeho pokrmu 100% vyřazena. Chcete naopak některou přidat? Stačí říct, Vaše přání je zde rozkazem.

Milovníci snídaní a brunchů si zde budou připadat jako ve skutečném ráji. Nejen, že konečnou formu pokrmu si budete moci nadefinovat sami (způsob úpravy + použité suroviny nad rámec receptu), ale ve chvíli, kdy Vám bude donesen na stůl zjistíte, že jeho chuť je jednoduše dokonalá.
Doplňte tento gurmánský zážitek kterékoliv denní hodiny vynikající, jemnou a krémovou kávou (karafa vody zdarma je zde absolutním standardem), skleničkou vína, piva či něčeho ostřejšího a nebudete v danou chvíli potřebovat ke štěstí nic jiného. Možná jen více přátel, se kterými zde v danou chvíli trávíte čas. :)


Bojíte se, že Vás návštěva bistra zruinuje? Tak s tím nepočítejte, ceny zde jsou více než přívětivé – až se budete udiveně sami sebe ptát: „Jak je toto možné?“.
Ztratili jste po náročném dni balanc? Navštivte Satsang, protože zde ho opět naleznete.

Jablečný ocet - parťák pro zdraví a krásu

Tato, ne příliš vábně ,,vonící“ tekutina skrývá spoustu výhod a přínosů pro naše zdraví. Jako lék byl využíván už ve 4. století př.n.l. Jeho využití nalezneme i v kuchyni. Vyrábí se kvašením cukru z jablek a jeho hlavní složkou je kyselina octová. I když chuť octa je samozřejmě kyselá, v našem organismu však působí zásaditě a detoxikuje ho.
 

Tradičně se používá k čištění a dezinfekci, ošetřování nehtů, vší, bradavic a infekci uší. Je také využívám jako konzervační prostředek. Výborných výsledků dosáhl také jako pomocník při snižování hladiny cukru v krvi a bojem s diabetem, zejména u pacientů s diabetem typu 2. Pokud si dáte 2 lžíce jablečného octa před spaním, můžete snížit svou hladinu cukru v krvi nalačno o 4%.
Ocet vám může pomoci i při hubnutí. Zvyšuje totiž pocit sytosti a tím pádem snižuje chuť k jídlu a pocit hladu.


Snížíte s ním také hladinu cholesterolu v krvi a pomůžete svému srdci. Studie na zvířatech prokázaly, že ocet snížil krevní tlak u potkanů, což je hlavní rizikový faktor pro srdeční onemocnění a problémy s ledvinami. Některé pozorovací studie u lidí  dokonce ukázaly, že konzumace octa je spojena se sníženou rakovinou jícnu v Číně.


A jak já osobně využívám jablečný ocet? Pro prevenci výše zmíněných onemocnění užívám ráno nalačno 1 polévkovou lžíci octa. Jeho chuť opravdu není nic moc, takže je nejlepší ocet nalít skoro až do krku a okamžitě zapít vodou J. Pozitivní účinky zaznamenávám také při léčbě akné. Pokud se mi někde objeví nějaký pupínek, potřu ho octem. Pupínky mizí mnohem rychleji. Při zředění s vodou 1:1 lze ocet použít jako pleťové tonikum, hezky stahuje póry. Ovšem před aplikací octa na obličej jej vyzkoušejte nejprve na kůži na ruce, abyste si ověřili, že nejste na jeho složky nijak citliví. Vždy je lepší použít ocet zředěný! Je totiž hodně silný.


Dále používám „jablečňák“ k oplachům na vlasy. Po umytí vlasů tak, jak jsem zvyklá, je nakonec, čas od času, přeliji 0,5 l vody s cca 2 lžícemi octa. Ocet po uschnutí z vlasů není nijak cítit. Pomáhá v boji s lupy, přispívá k lesku vlasů a jejich zpevnění a v neposlední řadě neutralizuje zbytky šampónu.



Použiji jej i v případě, že nechci používat aviváž, například když peru věci pro miminko. Též je vhodný místo aviváže pro osoby s citlivou pokožkou. Do nádržky na aviváž naliji cca 2 polévkové lžíce octa. V tomto případě neutralizuje zbytky prášku, změkčuje prádlo a jako bonus pomáhá odstraňovat vodní kámen z pračky. Též po uschnutí prádla z něj není nijak cítit.

 
POZOR: Těhotné ženy by jeho konzumaci nejprve měly probrat se svým lékařem.

Určitě nic nezkazíte, když si jablečný ocet pořídíte domů. Jeho využití určitě naleznete i vy. :)
 

Svalova křeč - nepřítel (ne)sportovce

Svalová křeč neboli spasmus je nepříjemné, mnohdy až velmi bolestivé stažení hladké, nebo kosterní svaloviny. Svalové křeče v dolních končetinách jsou způsobené především zvýšenou námahou či nedostatkem minerálních látek v těle, které okusil snad každý sportovec (i nesportovec) bez ohledu na věk. V okamžiku křeče dojde ve svalu ke stažení myofibril (svalových vláken), ale na rozdíl od běžné svalové kontrakce už nedojde k jejich následnému uvolnění. Postižené místo je dobře nahmatatelné, neboť se jedná o tuhý pruh, mnohdy „pulsující“. Ačkoliv se jedná o kosterní svalovinu, není možné křeče ovlivnit ani tou nejsilnější vůlí.

Příčiny vzniku svalových křečí?
Svalové křeče se rozdělují dle příčiny vzniku na primární a sekundární. Primární křeče jsou takové, kdy je nutné hledat příčinu přímo ve svalu. S největší pravděpodobností jsou způsobeny kombinací několika faktorů, tj. většinou zanedbaného strečinku, nedostatečného rozehřátí, přetížení nebo zranění. Oproti tomu sekundární křeče jsou takové, které souvisí s kondicí svalu nepřímo. Mezi sekundární příčiny patří následující: únava, dehydratace, nadměrný příjem alkoholu, varixy (křečové žíly), neurologická onemocnění, nedostatek vitamínu (E, B6 a minerálních látek (hořčík, sodík).

První pomoc při svalové křeči
V okamžiku, kdy se dostaví křeč ve svalu OKAMŽITĚ přerušte pohyb, který ji vyvolal. Postižený sval je nutné opatrně a pomalu protáhnout bez použití násilí a působení nadměrné bolesti. Pokud se jedná o křeč v lýtku, postačí vám jednoduchý cvik, při kterém zvednete špičku nohy směrem nahoru a přitáhnete k sobě. Dojde tak k protažení celého lýtkového svalu. Při silném napětí ve svalu je nutní přitáhnout špičku rukama, případně požádat někoho o pomoc. Jakmile je to možné, sval jemně promasírujte, zahřejte a doplňte tekutiny a minerální látky. Ideální volbou jsou minerální vody, iontové nápoje případně rychlou alternativou je i voda se solí.

 Prevence proti svalové křeči
Pokud trpíte na svalové křeče, dbejte na to, abyste svému tělu zajistili dostatečný přísun vitamínů a minerálu. Využít lze i doplňky stravy nebo sportovní suplementy, které ale nenahradí pestrou stravu. Zamyslete se nad svým jídelníčkem a k pití zařaďte i minerální vody.
 


Potraviny bohaté na hořčík?
  • Ovoce: banány, datle, maliny
  • Zelenina: špenát, hrášek, brokolice
  • Ostatní: vlašské ořechy, mandle, mák 
     







Vaše tipy v boji proti křečím:
  • Nemletý mák
  • 2-4 zralá kiwi denně
  • BCAA
  • Masáže konopnou mastí
  • Masáže měsíčkovou mastí
  • Prohřívání nebo teplé zábaly (elektrická dečka)
  • Sklenička Tonicu před spaním

Na závěr? Nezapomínejte na regeneraci!
Nic se nemá přehánět a ve sportu to platí dvojnásob. Na internetu koluje spoustu rad, kolikrát týdně cvičit, ale každé tělo je jiné a snese jinou zátěž. Poslouchejte své tělo a dopřejte mu zasloužený odpočinek a regeneraci. Základem je strečink po každém tréninku, ale nezapomínejte ani na další možnosti regenerace: saunu, plavání, masáže nebo roller (masáže pomocí speciálně tvarovaného pěnového válce). Pozornost věnujte i svému spánku a možnostem jeho zkvalitnění.

 

 
 
 
 
 
 

5 tipů pro víkendovou snídani, kterou se rozmazlíte

Konečně je tu víkend a vy možná patříte (na rozdíl od vaší drahé polovičky) k těm, kteří si drží standard brzkého vstávání. Nezoufejte, že nevydržíte dlouho v posteli, protože máte jednoznačnou výhodu oproti spáčům – můžete se začít rozmazlovat hned od rána!
Přinášíme vám 5 tipů na víkendovou snídani, kterou potěšíte nejen sebe a své blízké, ale i vašim chuťovým pohárkům naservírujete explozi chutí.

Palačinky:
palačinky jsou věčnou klasikou, kterou nám připravovaly již naše maminky a babičky, a na kterou jsme se všichni jako malí těšili. Jedná se o velice jednoduchý a chutný pokrm, který se skládá z mouky, mléka, vajíčka a špetky soli. Chcete-li, aby byly vláčnější přidejte do základu těsta také trochu smetany. Existuje nepřeberné množství variant, jak palačinky připravit i z různých jiných surovin. Pro zvýraznění chuti a prezentaci, která lahodí i oku, si k palačinkám dopřejte dostatečné množství ovoce, marmeládu, Pribináček či Nutellu. Je víkendové ráno a ke snídani si můžeme dopřát opravdu cokoliv, neb vydatná snídaně nám dodá energii, kterou ze sebe vydáme například odpolední sportovní aktivitou.



Lívanečky:
lívanečky se obdobně jako palačinky řadí do kategorie notoricky známých, milovaných pokrmů. Jedinou jejich drobnou nevýhodou je doba přípravy. Ta se nepatrně prodlužuje o čas, po který musí těsto na ně kynout. Nic vám ovšem nebrání si v mezidobí uvařit výtečnou kávu, kterou si při čekání můžete vypít například u svého oblíbeného dokumentu. Do růžova usmažené, na povrchu křupavé a uvnitř vláčné lívanečky podávejte se skořicovým cukrem, zakysanou smetanou nebo ovocným přelivem. Že jste neodhadli těsto a od snídaně jich hodně zbylo? Výborná zpráva, můžete se těšit i na zákusek po obědě.





Kaše:
ať ovesná, rýžová, špaldová či jakákoliv jiná kaše, všechny jsou skvělou volbou. Nezaberou vám mnoho času na přípravu, ale výsledek, který z nich vyčarujete může být dechberoucí. Pokud si ke snídani umíte dopřát nějaké to mlsání navíc, doplňte ji při přípravě rozpuštěným máslem, smetanou či javorovým sirupem. Ozdobte misku oříšky a také sušeným a čerstvým ovocem. Nezapomeňte na zdravá semínka, která nejen skvěle chutnají, ale také doplňují vitamíny, minerály a tuky, které naše tělo potřebuje pro správné fungování. Jak snadná dokáže být dokonalá snídaně.


Vajíčka na všechny způsoby:
máte náladu na slanou snídani, která vás dostatečně zasytí? Nestihli jste udělat víkendový nákup a lednička téměř zeje prázdnotou? Vajíčka jsou ideální volbou. Připravit si je můžete opravdu na nepřeberné množství způsobů: míchaná, omeletu, sázená, vařená, aj. Pokud si rádi debužírujete, doplňte talíř ještě opraženou slaninkou, žampiony, grilovanými cherry rajčátky, uzeninou, sýrem, kyselou okurkou či čímkoliv, co máte rádi a co dům nabízí. Rozpečte si chléb v troubě dozlatova a nechte na jeho křupavé kůrce roztékat čerstvé máslo. Připomeňte si, jak se i se základními surovinami dá vyčarovat královská hostina.

Obložený chléb:
obložený chléb nemusí být žádná nuda a rozhodně se nemusíte omezovat pouze na uzeninu, sýr či marmeládu. Vyzkoušeli jste již například žitný chléb s kozím sýrem, polníčkem a fíky? Nežinýrujte se a ještě tento jednoduchý recept vyšperkujte. Chléb opečte, aby byl křupavý, fíky a sýr si pokapejte ovocnou redukcí či rozehřátou marmeládou a to celé ještě posypte nadrcenými ořechy. Jak vám chutná kombinace chutí? My jsme si ji tedy zamilovali.


Ke kvalitní snídani patří samozřejmě i správný pitný režim. Ranní káva či čaj patří ke snídaňovým rituálům, bez kterých si tuto část dne snad nikdo z nás již nedovede představit, tak si je neodpírejte. Doplňujte tekutiny ale také jinými nápoji. Ideální je ovocný či zeleninový fresh, voda s citronem nebo domácí ledový čaj.

Pokud jste se rozhodli, že „tuto sobotu si prostě zahřešíte“ dopřejte si pořádný hrnek teplého kakaa. Zahřeje po těle i vaší dětské duši.
DOBROU CHUŤ A KRÁSNÉ RÁNO!
 
 
www.maccafe.cz
Getrun
MacCafe.cz
redakce@maccafe.cz
(c) MacCafe.cz | realizace 3Nicom