Nezapadáme v davu – myslíme „tak trochu jinak“

Kokosový olej - všestranný pomocník v péči o pokožku i do kuchyně

Kokos je ovoce, které má všestranné využití. Jeho dužina, mléko a kokosový olej využívají denně tisíce lidí, kteří žijí v tropických a subtropických oblastech, kde právě kokosové palmy rostou. Pro svůj růst potřebují vysokou vlhkost a slunečné počasí. Historie říká, že kokos byl kultivován v Indii podél pobřeží Malabaru dávno před naším letopočtem. Dužina kokosového ořechu se využívá při vaření, kokosové mléko je významné pro své nutriční hodnoty a v neposlední řadě se z kokosového jádra vyrábí kokosový olej, který je využíván jak při vaření a pečení, tak i v kosmetice a v péči o tělo a vlasy.


Právě pro jeho všestranné využití kokosový olej zbožňuji :). Využíván je dokonce i v tradičních a moderních lécích. Je plný antibakteriálních, antifungálních (protiplísňových) a antivirových vlastností. Má obrovské hydratační účinky a právě proto jej využívám nejvíce v péči o vlasy. Po každém umytí do lehce vysušených vlasů vetřu kokosový olej (opravdu malinko a hlavně do délek, nikoli k hlavě) a pokračuji v jejich běžné úpravě. Mohu s čistým svědomím říci, že vlasy jsou mnohem lepší a vyživenější, než po běžných přípravcích, které jsem používala do té doby. Jednou za čas si udělám olejový zábal, kdy olej vmasíruji do vlasové pokožky a vlhkých vlasů, které jsem předtím umyla jen šetrným šamponem, zabalím do igelitu a nechám působit celou noc. Ráno je potřeba si hlavu umýt alespoň 3x šamponem, aby se olej úplně vymyl. Působí skvěle i proti lupům.





V létě kokosový olej natírám i na tělo, člověk pak voní jako kokoska :). Je důležité ho nanášet na vlhkou pokožku nejlépe ihned po sprše nebo koupání. Právě voda pomůže oleji se vstřebat. Nanesení na pokožku suchou by mohlo způsobit její vysušení. Neosvědčil se mi pouze na obličej. Při dlouhodobějším používání ucpával póry a způsoboval akné :(. Někomu ovšem vyhovuje :).
Pokud zrovna nemám po ruce odličovač očí, použiji kokosový olej, který si výborně poradí i s řasenkou. Skvělý je na masáže a dokonce i jako přírodní lubrikant J (jen pozor, nerozumí si s latexem :) )


Dále je hojně využíván i například místo pasty na zuby. To jsem ale zatím osobně nezkoušela :).

Pokud jste ještě „kokosák“ nezkusili, určitě to v nejbližší době napravte. Pokud trpíte ekzémy, tvoří se vám lupy nebo máte suché vlasy, určitě ho neváhejte zkusit. Nejlepší je samozřejmě olej panenský za studena lisovaný a v bio kvalitě :). Uchovávejte ho nejlépe na tmavém místě se stálou teplotou.
 

ROZHOVOR Mixit: Zaručené recepty neexistují, hrajeme si a to nás baví

I když třeba nejste müsli-žrouti, pravděpodobnost, že byste nikdy neslyšeli o Mixit je hodně malá. To je důvod, proč jsme se rozhodli kluky z Mixit vyzpovídat právě v rámci tématu budování značky. Snad si rozumíme. Mixit je ukázkový příklad, jak na budování vaší značky. Za Mixit mluví Martin Wallner.
Jak se dva kluci jako vy dostali k prodávání müsli?
Byl to takový přirozený sled událostí a vývoj – oba jsme se již na škole snažili o podnikání a cítili potřebu seberealizace. Müsli nás potkalo v jednom z posledních ročníků VŠ, neváhali jsme dlouho a rozhodli se pustit do příprav, které rok poté vyústily ke skoku do neznáma a spuštění webu www.mixit.cz.
Proč právě müsli?
Nevyhovovala nám nabídka müsli v obchodech, a jelikož jsou u nás müsli a cereálie poměrně oblíbené, jde o vysokoobrátkové zboží a existuje nekonečně mnoho kombinací, jak mix připravit, připadalo nám to jako dlouhodobě udržitelný business s možností dalšího rozšiřování.
Napadlo vás už tehdy, že to bude tak „šlapat“ anebo to byl jen hodně odvážný sen? Jakou jste měli na začátku vizi?
Určitě to byl hodně odvážný sen! Český internetový trh roku 2010 byl velmi odlišný než ten současný. Facebook byl v plenkách, e-chommerce se vyvíjel mnohem pomaleji, náš koncept byl v mnohém průkopnický. Zaprvé prodej potravin denní spotřeby přes internet u nás v té době prakticky neexistoval nebo neměl masovější ambice. Stejně tak prodej „kustomizovaných“ či individualizovaných produktů neměl v ČR na růžích ustláno a právě müsli byla poměrně lehká forma, jak to vyzkoušet. Prodávat přes internet potraviny nebo individualizované produkty byla velká neznámá, my to spojili do jedné myšlenky s velkým prostorem pro kreativitu. Naší vizí bylo rozumně růst, vybudovat stabilní projekt s fungujícími procesy. Mixit mělo vystihnout naši myšlenku, nečekali jsme od toho vybudování brandu.
Ale povedlo se a máte za sebou už 4 roky fungování. Asi byly dost krušné, ale podařilo se vám během nich vybudovat značku, která je tam z myslí lidí nezmizí. Jak se to dělá?
To bychom rádi věděli taky. Zní to jako klišé ze sportovního rozhovoru, ale asi jsme do toho dali to srdíčko a ono se to vrátilo. Vším, co děláme se snažíme si být jisti. Hrajeme si, baví nás to, čas letí a věci se posouvají (občas samozřejmě pomaleji než bychom chtěli).

Co třeba? Je něco, co se vám „ne a ne podařit“?
Samozřejmě ne vše, na co sáhneme, se nám daří. Většinou je příčinou to, že věc nedotáhneme do konce. Buď se nadchneme pro jinou věc, nebo zjistíme již v průběhu, že tudy cesta nevede. Určitě jsme si mysleli, že růst bude rychlejší a hlavně v Polsku a na Slovensku jsme čekali důraznější start. Zkrátka každý trh reaguje jinak a je to o experimentování – zaručené recepty neexistují.
Jakou roli v tom sehrál název Mixit? Má ptáček ve vašem logu nějaký skrytý význam, anebo jste šli přímočaře po asociaci ptáček – zrní – müsli?
Mixit sehrál určitě významnou roli. Původně mělo být názvem snídáme.cz. Takový ten název ze staré internetové školy. Dodavatelé si to již před spuštěním pletli se slovem snídaně a já jsem si jist, že s tím bychom daleko nedošli. Chybělo tomu taky sdělení myšlenky, univerzálnost, jednoznačnost. Zároveň jsme nechtěli název spojovat jen s müsli ani být nevyslovitelní v jiném jazyce. Nakonec se nám podařilo přijít s Mixit. Ptáček je práce našeho grafika. My měli záměr jiný, jeho první návrh nás ale ihned přesvědčil. Asociuje v nás ráno, přírodu, zobání, mír,… zkrátka spokojenost.
Spokojenost je pocit, který chcete vyvolávat i u lidí?
Určitě ano, spokojený zákazník je ten jediný, který by se k nám mohl vrátit s další objednávkou. Musí být spokojen s každým aspektem naší služby.



Vaší poznávací značkou jsou také krásné designové tubusy, do kterých balíte své müsli. Na vašem Instagramu ukazujete, kam všude se jim podařilo „dokutálet“ (třeba do světoznámého dubajského hotelu Burj al Arab, na Eiffelovu věž v Paříži nebo do dějiště olympijských her v Soči). Je to hlavní stavební kámen značky Mixit?
Tubusy jsou určitě jedním z neodmyslitelných prvků, slouží ale „jen“ k dlouhodobé a prvotní komunikaci, a to nejen se zákazníkem, ale jakýmkoliv kolemjdoucím. Nejpodstatnější je to, co je uvnitř. Jen obsahem si totiž můžeme zákazníka získat i pro druhý, třetí, dvacátý nákup.
Grafika je ale určitě jedna z našich předností a máme z každé další radost. Dělá ji pro nás již od prvního dne příprav kolega, kterého jsme nikdy neviděli osobně. Je to legrace a skvěle to funguje.
O Facebooku říkáte, ž se Váš nejlepší kamarád. Aby taky ne, když jste pod bedlivým okem více, než 70 tisíc fanoušků. Máte nějakou strategii, anebo prostě jen ventilujete to, co se u vás právě děje?
Dříve jsme ventilovali a byly to krásné časy. Opravdu velká část fanoušků naše posty viděla organicky, byla to pravidelná komunikace a stříleli jsme často od boku. Facebook ale již funguje jinak. Je nenažraný, bez finanční podpory je skoupý na zobrazení i toho nejzábavnějšího obrázku a my musíme rozdělovat komunikaci do více kanálů a sociálních sítí. Facebook je ale již mnohem lépe použitelný na opravdový výkon, aktuálně nám roste podíl prodejů z FB perfektně.
Takže máte nějakého Facebook guru, který se o vaše promo stará? Nebo všechno děláte svépomocí?
Dříve jsem FB promo dělal já sám, nyní máme velmi osvíceného pomocníka, se kterým na tom děláme a návratnost vložených prostředků je od té doby jinde.
Všemi vašimi kanály se prolíná velmi přátelský tón komunikace, který určitě přispěl k tomu, že se vám okolo Mixit podařilo vybudovat komunitu lidí, kteří šíří vaši dobrou pověst dál do světa. Jak velkou zásluhu na vašem úspěchu tomu přikládáte?
Zásluha je to určitě podstatná. V našem podnikání jsme vždy byli skromní a věděli jsme, že náš úspěch záleží pouze na zákaznících. Proto je dobré si z nich udělat kamarády komunikací i prodejem.

Museli jste investovat hodně peněz, aby se o Mixit všude vědělo anebo u vás platí, že „dobrý výrobek se dobře prodává“?
Dobrý výrobek se určitě začne sám prodávat. Jena objednávka, dvě, tři…pokud ale má rychloobrátkové podnikání uživit své tahouny, celý tým a růst, musí se o něm vědět široko daleko.
Znamená to tedy, že bez placené propagace byste to tak daleko nedotáhli?
Určitě by to trvalo mnohem déle a mohla by přijít konkurence, která by masivnějším investováním do propagace mohla omezit náš časový náskok.
Co si myslíte, že byl stěžejní krok, který kdybyste neudělali, tak na tom dnes Mixit není tak, jak je?
Těch je mnoho. Kdybychom jej nepojmenovali Mixit, kdybychom neulovili doménu mix.it, kdybychom nešli do pořadu Den D, kdyby nám osud nepřihrál mnoho zajímavých a ochotných lidí.
Máte mezi svými zákazníky i nějaké známé osobnosti?
Ano, máme a vždy nám takové zjištění udělá radost. Nejsou to jen postavy showbusinessu, ale často známí sportovci. Jmenovat samozřejmě nemohu, nejde o žádnou oficiální spolupráci.
Jaké jsou vaše plány do budoucna? Co na nás chystáte?
Plánů je mnoho, některé jsou hluboko v šuplíku a jiné se válí po stole a jen je odkládáme na další den.
Chceme expandovat i dále za hranice (kromě dnešního Slovenka a Polska), chceme přicházet s novými chutěmi a trendy ve zdravém stravování a mlsání, potřebujeme ale i interní inovace, které nám zrychlí a zefektivní naši výrobu za současného stálého zvyšování kvality produktů. Je toho mnoho, času a kapacit však máme méně.
 
banner

Procházka kolem jezera Lago di Garda

Máte pocit, že se koupete v moři, ale voda je sladká……..kde se koupete? Přece v jezeře Lago di Garda. Kouzlo jezera Lago di Garda spočívá především v jeho umístění uprostřed Dolomit, obklopené pozoruhodnou flórou, jehož nezapomenutelnou atmosféru podtrhuje středomořské klima. Kromě přírodních krás tu najdete mnoho historických památek, romantických uliček, ale také nejnavštěvovanější zábavní park Evropy - Gardaland.

Pokud nepatříte mezi klasické plážové labužníky, je oblast Gardy ideálním místem pro vás. Nejenže se tedy můžete koupat v azurově modré vodě, ale můžete si užít i pohled na vrcholy dolomit, které obklopují jezero v jeho severní části. Nejvyšší horou je tu Monte Baldo, jehož nejvyšší bod dosahuje výšky 2218 metrů. K tomuto překrásnému místu vás vyveze panoramatická lanovka, která se otáčí, takže si pohledy užijete ze všech stran. Chybět nesmí ani skvělé bombardino v chatě La Capannina. Jižní část této oblasti je naopak rovinatá. Zde máte skutečně pocit, že se nacházíte v přímořském letovisku, neboť vás obklopují kilometrové vinice a olivové háje. Taktéž teploty mnohdy přesahují 30°C. Proto nezapomeňte i na prevenci před slunečními paprsky.

Dalším trumfem této oblasti jsou překrásná historická městečka, ať už Malcesine, kde se nachází již zmíněné Monte Baldo, anebo Sirmione, jehož centrum leží na malém poloostrově, a které zaujme středověkým vodním hradem, historickými uličkami, nebo archeologickým nalezištěm římské vily Grotte di Catullo. Toto město mají v oblibě především milovníci koupání, a to z několika důvodů. Nachází se tu nekrásnější pláže z celé oblasti. Je jich celkem osm, část z nich jsou veřejné, takže není zapotřebí hradit plážový servis. Pokud byste si ovšem rádi dopřáli luxus, doporučujeme soukromou pláž Lido delle Bionde, kde je křišťálově čistá voda a veškerý plážový komfort. Preferujete-li spíše teplé prameny, můžete navštívit místní lázně Terme di Sirmione, které patří k nejproslulejším v celé Itálii. I přes vyšší cenu vstupného stojí za návštěvu komplex Aquaria Thermal Wellness centrum, odkud máte jedinečný výhled na celé jezero. Využít můžete vnitřních i venkovních bazénů, parní lázně, solné jeskyně, vířivky atd. Pokud byste namísto relaxu upřednostnili trochu více zábavy a dobrodružství, zastavte se v jednom z prvních a zároveň největších a nejnavštěvovanějších zábavních parků Evropy, kterým je Gardaland. Vyzkoušet můžete horskou dráhu Blue Tornado dosahující rychlost 80 km/hod, jejíž zajímavostí je, že pasažéři nesedí ve vozíku, jak bývá zvykem, ale visí v sedačce. Další dráhou je Magic Mountain, což byla vůbec první ocelová dráha v parku  vyrobená roku 1985.


Nejdražší atrakcí celého parku jsou Piráti, což je vodní podzemní atrakce projíždějící pirátskými scénami. Další vodní atrakcí je Colorad Boat, plující vor na divoké vodě spuštěn z výšky do vody, anebo Jungle Rapids, džungle plná vodopádů a jiných nástrah. Atrakcí je tu mnohem více a stojí za to si je vyzkoušet.

 
Takže, kam na prodloužený víkend? K vodě, do hor, za památkami a za zábavou? Přece k největšímu italskému jezeru Lago di Garda.
 
banner

Upíři kolem nás

Známe je všichni. Nejedná se o pobledlé elegány v perfektně padnoucích fracích, či o krásné dámy, které nikdy sami sebe neuvidí v zrcadle. Jedná se o naše kamarády, přátele, známé, kolegy, obchodní partnery. Jedná se o lidi, kteří se do nás zakousnou a sají z nás myšlenky, nápady a co nejhorší životní energii.

Svého upíra má určitě každý z nás.

Ať je to kolega, který potřebuje pomoc s prací, nejdříve jednou za čas, postupem času čím dál tím častěji až za něj děláme většinu jeho práce. Nebo sourozenec, kamarád, který každou chvilku potřebuje něco nutně zařídit a jemu se to zrovna nehodí.
 
Stvoření, která jsou všude kolem nás a která nás mají pouze k tomu, aby nás využili až zneužili pouze pro své potřeby a pohodlí. Vysávají z nás pomyslnou krev, naši životní energii, otravují nám životy, dělají si z nás poskoky a sluhy.
Můžeme se proti nim bránit? Můžeme, není potřeba stříbrných kulek, nebo vrážet dřevěné hroty do srdce, stačí jednoduchá věc. Uvědomte si, že naši upíři potřebují nás, ne my je. Začněme se podle toho chovat. Samozřejmě jednou za čas někomu pomoci je něco co by měl udělat každý z nás, ale všechno ostatní můžeme s větším či menším úsměvem odmítnout.

V zaměstnání máme vlastní práce dost, takže si kolega tu svojí může udělat sám místo pauzy na cigáro. Dojet na nákup přes celé město si sourozenec určitě také zvládne sám, a ještě si vybere přesně to co chce. Své podnikatelské nápady si realizujeme sami a pokud má někdo úžasnou myšlenku, tak my nemusíme být TI, kteří mu to celé odedřou.
 

Upíři existovali, existují a existovat budou, ale odteď bez nás...
 

Tip na výlet: Český ráj – Příhrazy

Český ráj je nejstarší chráněná krajinná oblast v Československu, již od roku 1955. Kromě krásné přírody, lesů, luk a rybníku je celé území Českého ráje pokryto velkým množstvím skalních měst.
Jedno z nich se nachází necelou hodinku cesty autem od Prahy. Z Prahy se vydáme po mladoboleslavské dálnici směrem na Turnov. Zhruba po 70 kilometrech přijedeme do malinké vesničky jménem Příhrazy, kde můžeme zaparkovat na neplaceném parkovišti bývalého koupaliště a odtud se vydat na procházku zdejším skalním městem.
 
Můžeme si vybrat mezi kratší (6km) a delší (16km) variantou výletu z Příhraz. 
Kratší trasa: Příhrazy - Staré hrady (1,5 km) - Na Krásné vyhlídce (3 km) - Hrázka (4,5 km) - Příhrazy 
Delší trasa:. Příhrazy - Staré hrady (1,5 km) - Na Krásné vyhlídce (3 km) - Hrázka (4,5 km) - odbočka k Hynště (5 km) - Černá louže (6,5 km) - Nová Ves (9 km) - Srbsko (11,5 km) - Příhrazy
 
 
Dnes jsme si prošli kratší trasu:
Od parkoviště u restaurace a koupaliště v Příhrazech, se vydáme po červené značce kolem koupaliště do mírného kopečku. Cestě se říká Budovcova stezka. Po stoupání na skalní hřbet dorazíte na Staré hrady. Stával tam středověký hrádek, ze kterého zbylo několik skalních světnic, zbytek studny a příkop vytesaný do skály.
Naše procházka pokračuje po okraji skal s častými výhledy severním směrem a dovede vás k restauraci Na Krásné vyhlídce, kde vítáme možnost jak rychlého občerstvení, tak i posezení v restauraci či na terase s okouzlujícím výhledem na Ještěd, údolí Jizery a celé Turnovsko.
Jižním směrem uvidíte čedičový vrch Mužský (463 m), který vyčnívá z pískovcové plošiny a poskytuje jedinečný kruhový rozhled. Pomník na vrcholu připomíná bitvu, která se na plošině odehrála při prusko-rakouské válce v roce 1866. Pro svou dominantní polohu býval Mužský místem mohutných táborů lidu.
Trasa pokračuje po modré značce na Hrázku. Cestou mineme skupiny staroslovanských mohyl ze 7. a 8. století. Z křižovatky na Hrázce budete mít rozhled na Příhrazské skalní město, které tvoří 178 skalních věží. Nejznámější z nich se pro její tvar říká Kobylí hlava. Zde se naše trasy rozdělují. Pro kratší cestu odbočte vlevo a po žluté značce kolem skalního města a po Příhrazských schodech se vracíme na parkoviště.

Cesta je mírně náročná a jako příjemně strávené odpoledne můžeme jenom doporučit všem milovníkům českých krás.

Vztah s introvertem, prokletí nebo životní výhra?

Psychické nastavení každého jedince je buď introvertní nebo extrovertní. Jedná se o dva protichůdné rysy osobnosti člověka, které determinují jeho chování a jednání vůči okolí. Mezi základní, v literatuře uváděné charakteristiky introverta se nejčastěji objevuje, že se jedná o člověka orientovaného na svůj vnitřní svět myšlenek a pocitů a který  vzhledem k vnějšímu světu působí uzavřeně. Introverti obecně mají rádi svůj klid, jsou hloubaví a nenápadní. Ve vztazích, ať přátelských či partnerských, jsou loajální a zpravidla více poslouchají než mluví. Dobrou zprávou je, že poslouchat vás je baví, navíc si většinu z toho i pamatují. Většina introvertů si k sobě pustí pouze pár lidí, kterým musí 100% věřit. Těmto lidem pak věnuje veškerou svou pozornost a lásku. Spíš než okolí, změní raději introvert sám sebe. Bohužel nikdo z introvertů si nemůže dovolit být v každé situaci schovaný ve své „ulitě“. Proč? Jednoduše proto, že k extroverzi a interakci se světem jsou nuceni každodenními okolnostmi a povinnostmi.  Extrovertnímu chování jsou učeni ve školách (vyvolávání před tabuli, skupinové práce) i v pracovním životě. Extrovertní chování je většinou společnosti zkrátka upřednostňováno až vyžadováno.
Jaký je introvert v partnerském vztahu?
Introverti jsou velmi specifičtí lidé, se kterými se musíte naučit správně zacházet. Introverti potřebují k životu klid, porozumění a zázemí. Extroverti touží po interakci a diskusi. Je nezbytné si navzdory výše uvedenému uvědomit, že i introverti mají potřebu být ve společnosti, stejně jako extroverti občas zatouží po chvíli klidu a „osobním soukromí“. Paradoxní je, že pozornost introvertních mužů podstatně více upoutávají extrovertní ženy. Vzájemné pochopení partnerů je pro fungující vztah vždycky důležité. V případě vztahu introverta s extrovertem je přímo stěžejní, neboť vyžadování přemíry sociální interakce by mohlo být pro introverta kamenem úrazu. Pokud se extrovert naučí správně s introvertem pracovat, odbourají komunikační problém poměrně brzy a postupem času je introvert svolný i k diskusím.
Dalším problémem, na který ve vztahu s introvertem narazíte, bude pravděpodobně jeho počáteční emocionální uzavřenost a obavy. Primárně můžete počítat s počáteční nedůvěrou a emocionálním odstupem. Stejně jako v případě komunikace, trpělivost růže přináší a i introvert za čas vystoupí ze své komfortní zóny a dá volný průchod svým emocím. Pokud to udělá, dává vám tím najevo, že jsou pro něj některé věci podstatné. Pokud vám věří, tak bezmezně. Pokud vás miluje, tak upřímně. Nemůžete od něj sice čekat pompézní gesta před davem lidí, ale určitě se na něj můžete kdykoliv spolehnout. Díky tomu, že vás bude opravdu poslouchat máte jistotu, že se bude snažit vás maximálně potěšit a dělat vám radost. Mezi další pozitivum vztahu s introvertem patří jeho velká trpělivost, což pokud jste žena s proměnlivou náladou a vrtochy, dozajista oceníte.
Introverti velmi často bojují s nedůvěrou k lidem a některé projevy lidského chování a jednání jsou pro ně částečně až zcela nepochopitelné. Mají jiné nastavení a musí na sobě ve vztahu hodně pracovat. Velmi důležité je pro ně se ptát. Často totiž nabývají dojmu, že je něco špatně. Semínko pochybností může zasadit v podstatě cokoliv, hloupá poznámka kamaráda, špatná reakce či odmítnutí. Navzdory tomu, že se pravděpodobně jedná pouze o milnou domněnku a ve skutečnosti je vše zalité sluncem, pokud v sobě introvert tyto pocity nejistoty dusí dlouho, s velkou pravděpodobností vás čeká nějaká diskuse. Upřímně? Té se bude introvert snažit taky spíše vyhnout. Sem tam je proto dobré, čistě z preventivních důvodů, introverta ujistit o tom, že je vše v pořádku. Hádku v případě introverta opravdu nečekejte. Introverti mají jednoznačně sklon k vyhýbání se jakémukoliv střetu. Navíc po boku introverta nemusíte mít strach, že by neuznal svou chybu. Pravděpodobně se bude omlouvat častěji, než kdejaký anglický gentleman.

Možná máte pocit, že vztah s introvertem je jako pořídit si psa na hraní. Věrný přítel, který vás rád poslouchá a těší se byť i jenom z vaší přítomnosti. Do  jisté míry vás může fakt, že za vámi přiběhne kdykoliv si písknete po čase začít nudit. Záhy se dostaví pocit, že se zkrátka ve vztahu nemusíte nic, protože s introvertem absolutně odpadá hra na to, kdo je ve vztahu větší „drsňák“.

Pokud už máte seřazené priority a život vás vyléčil z naivity, tuto vlastnost, kdy hovoří činy namísto prázdného tlachání, dozajista oceníte.  
 

DIETA: NEERA - Hlavní výzva je v naší hlavě

Tato dieta byla vyvinuta tak, aby podporovala přirozené očišťovací pochody v našem organismu, ale zároveň v průběhu tohoto procesu předešla pocitům hladu a úbytku energie.
Jak dieta funguje…
Během kúry je velmi důležité nezatěžovat tělo pevnou potravou. Trávení pevné potravy spotřebovává velkou část energie organismu a potlačuje řadu dalších pochodů. Bez pevné potravy může tělo soustředit svou energii na očišťování.
Co se děje, když nejíme…
Odpočinek, který dopřejeme zažívacím a vstřebávacím mechanismům, stimuluje v těle naopak procesy odbourávání starších struktur. Náš organismus se tak účinně zbaví starých buněk a urychlí tvorbu nových. Mezitím dojde k pročištění vylučovacích orgánů (plic, jater, lymfatického systému a kůže) a umožní se tak rychlé vyplavení nahromaděných odpadů metabolismu. Trávicí a obranný systém zatím zaměří své síly na očistu těla. To má pozitivní účinky na veškeré důležité fyziologické, nervové a mentální funkce. Obnovuje se biochemická a minerální rovnováha tkání a dochází ke stimulaci mízní a hormonální sekrece.
Co potravu nahradí…
Potíž s většinou tradičních postních diet a jejich malá oblíbenost spočívá v tom, že si je většina z nás spojuje s pocitem strádání. Představa, že bychom měli hladovět, je těžká nejen pro náš žaludek. NEERA kúra je však léčený program, nikoli půst. Skutečný půst znamená nepřijímání potravy v jakékoliv formě. NEERA je však tekutá strava – strava výživná a energizující.
Jak na to…
 
Během kúry pijeme nápoj NEERA – směs vody, čerstvě vymačkané citrónové šťávy, kayenského pepře a Neera Přírodního stromového sirupu.

NEERA Přírodní stromový sirup je pečlivě vyvážená směs nejčistší mízy čtyř druhů jihoasijských palem a nejkvalitnějšího kanadského javorového sirupu stupně C+. Javorový sirup dodává během kúry energii ve formě snadno stravitelných cukrů a palmový sirup zajišťuje bohatý přísun minerálů. Složení NEERA sirupu je velmi blízké složení naší krve, proto se tak snadno vstřebává.


Citrónová šťáva je po tisíciletí používaná pro své léčebné účinky. Kyselost šťávy má alkalizační efekt na tělo a pomáhá mu rozložit tuky a hlen. Citrónová šťáva je také zdrojem velkého množství antioxidantů a vitamínu C.




Kayenský pepř je významný metabolizant. Kapsaicin obsažený v kayenském pepři je termogenní látka, která zrychluje metabolizmus a spaluje kalorie, spouští řetěz fyziologických jevů, které podporují spalování tuků (lipolýzu) a spouští „reflex nasycenosti“, čímž snižuje chuť na další jídlo.


Čistá voda je samozřejmě nejdůležitější přísadou. Voda dopraví ostatní složky nápoje do celého těla, dopřává organismu „vnitřní koupel“ a odplavuje veškeré uvolněné odpadní látky.





Hlavní výzva je v naší hlavě…
Hlavní výzva diety je mentální. Protože jsme natolik zvyklí jíst kdykoli a cokoliv chceme, představa disciplíny výhradně tekuté diety může být poněkud děsivá. Nezapomeňte ale, že kdykoli pocítíte hlad, utišíte ho nápojem NEERA. A myslete také na to, že jakmile kúra skončí, budete se moci vrátit zpět k běžnému jídlu.
 
Chcete v létě vypadat v plavkách skvěle? Doporučujeme Vám NEERA DETOX. Zbavíte se zbytečně zadržované vody, pročistíte si organismus a jednoduše shodíte přebytečná kila.

 

MATCHA super potravina nejen pro hubnutí a detoxikaci

Historie tohoto skvostného nápoje sahá až do 12. století, kdy si japonský zakladatel zenového buddhismu Eisai Mjóan z Číny přivezl semínka čaje a zasadil je na půdě svého chrámu. Do té doby se zelený čaj připravoval vařením a nesloužil jako nápoj, ale jako elixír na různé projevy nemocí. Eisai Mjóan však začal s čajem experimentovat. Místo vaření čaj drtil na jemný prášek a smícháním s horkou vodou připravil lahodný nápoj, který měl až meditativně uklidňující účinky. Popíjení takto připraveného čaje se později rozšířilo po celém Japonsku.
Výroba
Lístky pro čaj Matcha se produkují především v centrálním Japonsku, blízko Nishio a Uji. Výrobní postup je jedním z nejdražších na světě. Dlouhý výrobní proces začíná výběrem semínek a vypěstováním sazenice. Trvá okolo pěti let, než sazenička vyroste. Následující dva roky probíhá sběr, ale ten je pouze testovací. Pro výrobu čaje Matcha se lístky sbírají jen jednou ročně. Několik dnů před sklizní (7 až 28 dní) je zastiňováním rostlině odebráno až 90 % světla.
Je tak nucena vytvářet mnohem více zeleného barviva – chlorofylu a také aminokyseliny L-theaninu, zodpovědné za lahodnou chuť. Zastiňující proces nutí také rostliny hledat si cestu za světlem, a tím vznikají lístky delší, tenčí a pupeny měkčí. Následuje ruční sběr těch nejkřehčích lístků. Čaj se pak spaří, svinuje a usuší. Tím vznikne meziprodukt „ARACHA“, KTERÁ SE NÁSLEDNĚ JEMNĚ PEČE, SUŠÍ A NAŘEŽE, COŽ UMOŽNÍ PREPARACI ŽILEK. Vzniká druhý meziprodukt „TENCHA“. Ta se drtí na speciálních žulových mlýncích na velmi jemná prášek zvaný „MATCHA“. V minulosti se čaj drtil ve zvláštních kamenných mlýncích těsně před podáváním, aby byl co nejčerstvější a nepřišel o jediný odstín své chuti a vůně. Dnes se zpravidla nadrtí hned ve zpracovatelských závodech. Samotný čaj ovlivňuje kvalita lístků, počasí během růstu, teplota během propařování i sušení.





Proč pít Matcha čaj pravidelně
  • Zvyšuje bdělost a koncentraci díky látce theofylin
  • Redukuje stres a má relaxační účinky díky aminokyselině L-Theanin (dle japonských studií)
  • Snižuje cukr v krvi pomocí obsažených polyfenolů (studie vědce Isigaki, K., z r. 1991)
  • Díky obsahu katechinu EGCG má 17x větší antioxidační kapacitu než např. borůvky (podle výsledků z Brunwické laboratoře)
  • Pomocí antioxidantů (EGCG) dochází k redukci volných radikálů a tím může zabraňovat rakovinovému bujení
  • Obsažený clorofyl působí při krvetvorbě, má antibakteriální a protizánětlivé účinky (dle studií J. H. Hughse či Dr. Benjamin Gurskina)
  • Neobsahuje téměř žádné kalorie
Mnoho vědců se shoduje, že obsažené katechiny mají vliv na:
  • Snižování cholesterolu v krvi
  • Snižování krevního tlaku
  • Spalování tuků
Správná příprava Matcha čaje
Pro klasickou přípravu Matcha čaje potřebujete misku, bambusovou lžičku a metličku na šlehání. Pak stačí vložit 2 bambusové lžičky čaje Matcha (půl čajové lžičky = 1 g) do misky, přidat 80 – 100 ml horké vody (80 °C) a pomocí metličky pořádně rozmíchat, až je nálev jemný a zpěněný. Dávkování si můžete upravit dle vlastní chuti. Matcha by se měla skladovat v suchém, tmavém místě, chráněna před teplem. Po otevření balení co nejrychleji spotřebujte.

Smyslové hodnocení
Smyslové hodnocení pro Matchu je stejné jako u ostatních čajů. I tady se hodnotí barva čaje, jeho vůně a struktura. Nejlepší Matcha je zářivě zelená. Někteří producenti čaje používají barevné spektrum a na základě provedené barevné analýzy určují kvalitu.
Vůně dobrého čaje Matcha by měla být mírně rostlinná, hladká a sladká. Obsah aminokyselin ovlivňuje chuť. Obecně vyšší obsah aminokyselin zvyšuje sladkou chuť čaje. Pokud je čaj hořký, pak má pravděpodobně nižší obsah aminokyselin a větší množství katechinu. Ideální obsah vlhkosti hotového čaje by měl být okolo 4 až 6 %.
Výživové rozbory poskytují ještě další indikátor k určení kvality. Matcha obsahuje široké spektrum živin, vápník, železo, vitamíny A a C, ale také protein a vlákninu. Dle množství jednotlivých látek se rozhodne, jak moc je Matcha kvalitní. Ideálně je koupě čaje v menším balení. Nejvhodnější je plechová krabička nebo originálně uzavřený sáček.
Filozofie a použití
Z přípravy a pití čaje se postupně začal stávat obřad, při kterém se měla současně stimulovat mysl, duše, navodit klid a meditativní stav. Chado (Čadó), jak se čajový obřad nazývá, s sebou nese především filozofii, která je založena na čtyech základních principech: Harmonie, Respekt, Čistota a Klid. Tento obřad má striktně daná pravidla, ať už se jedná o časový sled, samotnou přípravu či definici prostor, kde probíhá. Matcha má v dnešní době široké spektrum použití. Dají se z ní připravit chlazené osvěžující nápoje, horké nápoje ve formě cappuccina či latte, sladké moučníky, čokolády, slané pokrmy aj. Potravinám či nápojům dodá zelenou baru a lezce čajovou příchuť.

Okuste sílu a chuť tradice zenového buddhismu a užijte si svou chvíli vyrovnanosti a klidu, zasloužíte si je!


 

Mistrovství světa 2018 - ženy, fotbal není hra

Je před námi třetí sportovní vrchol letošního roku. Z těch opravdu velkých se dá říct, že poslední. Po jeho skončení už nás čekají jenom menší nebo dlouhodobější sportovní akce, jako například hned koncem července další ročník fotbalové ligy.
Mistrovství světa ve fotbale se letos uskuteční v Rusku, a to od 14. června do 15.července 2018. Oproti hokejovému šampionátu se hraje v 11ti ruských městech, z nichž každé bude okázale hostit hráče ze všech koutů světa. Česká reprezentace se do tohoto turnaje sice neprobojovala, to ale neznamená, že Vám fotbalová utkání nebudou mít co nabídnout. Rozhodně se můžete těšit na profesionální hru největších jmen fotbalových hřišť, nervy drásající chvíle a radost z požitku sledování sportu a pití piva.
 
Šampionát se hraje v 8 skupinách po čtyřech mužstvech, takže od 14.6 do 28.6 jsou na programu každý den naplánované čtyři zápasy, vždy dva souběžně od 16 a od 20 hodin. Následují vyřazovací zápasy od 30.6, kdy se s ubývajícím počtem mužstev snižuje i počet zápasů za den. Pozor změna v tuto chvíli jsou i dny bez fotbalu! Finále se uskuteční 15.7 od 17 hodin.
 
Jak při sledování hokeje, tak i při fotbalu by ženy měly dodržovat několik základních pravidel:
 
  1. Znát základní pravidla
    1. Fotbal se hraje na poločasy, kdy každý z nich má 45 minut a může se prodlužovat o pár minut.
    2. Přestávka trvá 15 minut
    3. Oproti hokeji, je délka fotbalového utkání zpravidla jasně dána matematickým vzorcem 2x45 (poločasy) + 15(přestávka) + cca 10 (průměrná doba prodloužení)
    4. Prodlužuje se až ve vyřazovacích bojích
    5. Před a po zápase je potřeba určitá doba na přípravu a na zhodnocení.
  2. Manžel je v této době neomezeným vládcem televizního ovladače. Pokud máte více aparátů, tak samozřejmě toho největšího televizoru, případně nejbližšího.
  3. Manželka v době zápasu nevykonává žádnou činnost, která by vizuálně nebo sluchově narušila přenos.
  4. Před každým zápasem žena v dostatečném předstihu připraví občerstvení, které se doplňuje pouze o přestávce
  5. Manželka se nezdržuje v blízkosti televize v době přenosu a to za žádných okolností.
  6. O přestávce je toaleta vyhrazena pouze pro muže.
  7. V době celého mistrovství se doporučuje nevyžadovat sex.
  8. V případě, že žena může sledovat zápas po boku muže musí se vyvarovat veškerých komentářů a dotazů a zejména potom hodnocení vzhledu jednotlivých fotbalistů. Ano většina z nich je hezkých a jsou navlečení v přiléhavých dresech, ale o to skutečně v tuto chvíli nejde.
  9. Jestliže, milé dámy, máte doma skalního fotbalového fanouška, domluvte si kávu, či víno s kamarádkou, zajistíte klid nejen svým nervům.
     
Pokud chcete svého fanouška okouzlit můžete zvolit jedno z témat, která se obecně probírají:
 
  • Neschopnost českého fotbalu dostat se na MS (zde pozor může dojít k rozčílení muže)
  • Získají Rusové konečně medaili? (jejich nejlepší umístění je 4. místo)
  • Obhájí Německo titul z roku 2014?
  • Podaří se černému koni z Belgie uspět?
  • Uspěje Anglie? (poslední titul a úspěch v roce 1966)
  • Jak si povedou největší favorité- Brazilci
 
Rozdělení do skupin:
 
Skupina A: Skupina B: Skupina C: Skupina D:
Rusko Portugalsko Francie Argentina
Saúdská Španělsko Austrálie Island
Egypt Maroko Peru Chorvatsko
Uruguay Írán Dánsko Nigérie
       
Skupina E: Skupina F: Skupina G: Skupina H:
Brazílie Německo Belgie Polsko
Švýcarsko Mexiko Panama Senegal
Kostarika Švédsko Tunisko Kolumbie
Srbsko Jižní Korea Anglie Japonsko
 
 
     
 
Je jisté, že během dalšího měsíce budou Vaše televizory vysílat hlavně v zelené barvě a Vy budete mít několik hodin nerušeně pro sebe.
 
 

Bylinková lékárna - Kontryhel žlutozelený

Tato vytrvalá bylinka s mnoha drobnými kvítky žlutozelené barvy, lidově nazývaná jako „husí nožka, klobouček nebo alchemilka“ se vyskytuje v téměř celé Evropě, v mírné a severní Asii a na východě Severní Ameriky. Kontryhel není jen tak náhodou považován za ,,ženskou“ bylinku, protože nám – ženám – může pomoci při různých neduzích.

Tak například při problémech s menstruací a neposlušnými hormony. Pokud trpíte nepravidelnými cykly, problémy s ovulací a potažmo problémy s otěhotněním, utíkejte do lékárny pro kontryhel – nejlépe sypaný.  Začíná se pít vždy 1. den menstruačního cyklu, 2 šálky čaje denně po dobu 14 dnů. 1 nebo 2 čajové lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat 10-15 minut v přikrytém hrníčku. Poté sceďte a pijte teplý. Pozitivní účinky má také na menstruační křeče a sílu a délku ms. Sama jsem jeho věrnou uživatelkou a mohu všechny tyto pozitivní účinky jedině potvrdit. Doporučuje se také v období menopauzy, kdy žena trpí velkými hormonálními výkyvy.
Dále se alchemilka používá při hojení všech druhů ran, přináší úlevu při nevolnostech, zvracení a pocitu na zvracení. Využívá se také při průjmech. Bylinka je totiž bohatá na kyselinu salicylovou, která pomáhá rychle zmírňovat zánět postihující trávicí a také reprodukční systém pacientů. Při zadržování vody se kontryhel doporučuje pro jeho močopudné účinky. Protože má venotonické vlastnosti, pomáhá i při léčbě cévních problémů.



Zevně se může využít při léčbě ekzému, k rychlejšímu hojení ran, hojení vnějších vředů a kousnutí hmyzu všeho druhu. Bylinný odvar používáme i jako ústní vodu a kloktadlo v případě problémů s krvácením dásní. Zmírňuje také bolest v krku při zánětu. 


 
Kontryhel nemá žádné vedlejší účinky a interakce, může se tedy užívat dlouhodobě. Nedoporučuje se však dětem.
 
Podle mě je kontryhel bylinkou, kterou byste určitě měly (i) i Vy mít ve vaší domácí bylinkové lékárničce, zvláště pokud trpíte některým ze zmiňovaných problémů.
Za pokus nic nedáte a věřím, že i Vám pomůže při jejich řešení stejně, jako mně.
 

Psí rok aneb kolik let je Vašemu miláčkovi

To, že se věk našich největších mazlíčků přepočítává víme všichni. Všichni asi také známe jednoduché pravidlo, že jeden lidský rok je 7 psích. Kde se vzala tato poučka už asi dnes nezjistíme, ale pro jednoduché určení to určitě stačí, ovšem pravdou je, že každé plemeno má tento přepočet jinak a u každého pejska se věk počítá podle jiných vzorců.
Základem je, že psi stárnou během prvních dvou let života rychleji než později. Díky tomu je jejich dospívání rychlejší. Menší plemena také stárnou rychleji než velká.
 
Nejprve je nutné svého miláčka zařadit do správné kategorie a následně můžete podle naší tabulky určit jak rychle stárne a kolik let je mu právě nyní:
 
Podle hmotnosti můžeme rozdělit psy do kategorií:

 
Do 10 kg – malá plemena
10-22 kg – středně velká plemena
23-40 kg – velká plemena
Nad 40 kg – obrovská plemena
 
  Malá Střední Velká Obrovská
Lidské roky Psí věk Psí věk Psí věk Psí věk
1 15 15 14 14
2 23 24 22 20
3 28 29 29 28
4 32 34 34 35
5 36 37 40 42
6 40 42 45 49
7 44 47 50 56
8 48 51 55 64
9 52 46 61 71
10 56 60 66 78
11 60 65 72 86
12 64 69 77 93
13 68 74 82 101
14 72 78 88 108
15 75 83 93 115
16 80 87 99 123
 
Ať je to tak, či tak, starejte se o svého mazlíka co nejlépe to jde. Psi, na rozdíl od některých lidí, Vám budou vděčni a svůj vděk dají patřičně najevo.

Už víte, kolik narozeninových kostiček půjdeme příště koupit Vašemu chlupatému členovi rodiny?
 
 

5 razantních tipů, jak se vyrovnat s rozchodem a vyjít s hlavou vztyčenou

Možná to přišlo jako blesk z čistého nebe a, nebo jste již delší dobu věděla, že současné nastavení je dlouhodobě neudržitelné a jednoho dne to přijde – rozchod. Ať se Vás týká jedna nebo druhá varianta, bolest cítíte stejně a nedá se jí poručit. Přesto ale se dá s nahromaděnými emocemi pracovat a přerod do nové životní fáze může být daleko snesitelnější. Základním pravidlem je chtít co nejdříve zase cítit radost.

Přinášíme Vám několik tipů, jak se vypořádat s rozchodem a vyjít z jeho útrap s hlavou vztyčenou:

Nepít
Děláme to všichni zapíjíme s nejbližšími přáteli životní neúspěchy a osobní prohry. A máme na to právo, právě se nám přeci zhroutil NÁŠ vesmír. Ano, dejte si pár skleniček s kamarádkami, nechte emoce proudit, poplačte nebo zanadávejte si, to všechno je v pořádku. Ovšem pouze za předpokladu, že se jedná o jednorázové akce, kde na Vás dohlíží nejlepší kamarádky, jejichž úlohou zpravidla bývá i držení Vaší bujné kštice v případě nouze. Ovšem zapomeňte na denní upíjení se. Nejen, že Vás „pan Božský“ opustil, opravdu chcete kvůli jeho nezájmu utratit majlant, trpět úporné kocoviny, které Vám ráno sečtou vše, co jste v noci vypily a ještě být konfrontované s tím, že jste mu OPRAVDU celou noc psala VRAŤ SE! a ponížila se před ním, sebou, okolím? Není to to, o co byste stála? Skvěle, tedy: NEPIJTE!
Neškemrat
Škemrání bývá zpravidla jakousi spojenou nádobou s pitím. Ztratíte zábrany, dáte průnik emocím a je to tady. Doprošujete se, ospravedlňujete sebe – jeho, škemráte a slibujete hory doly, hlavně, aby se vrátil. Skvěle. On už Vás ale z nějakého důvodu opustil, možná máte větší pozadí, možná našel mladší verzi Vás, která intelektem zrovna neoplývá, ale vzhlíží k němu jako ke svému bohu (protože životní „zkušenosti“ jí prostě ještě nic „lepšího“ neukázaly) a, nebo Vás prostě a jednoduše přestal milovat. To všechno patří k životu a Vy byste měla pevně převzít otěže a zkusit ještě chvíli jednat racionálně: Pomůžete si, žadoněním? S největší pravděpodobností tím docílíte pouze výsměchu, který propukne, až Vaše etudy bude vyprávět u piva kamarádům. Úplně se od něj odstřihnete, odejděte se ctí a udržte si tvář, možná to bude právě on, kdo bude škemrat.


 
Mluvte
Bolí to a opravdu moc? Mluvte! Pokud patříte k novodobým hrdinkám, které se svými problémy nechtějí otravovat svoje přátelé, tak gratuluji – už chápu proč jste si neudržela přítele, když zcela zřejmě nejste hodna ani svých přátel. To ONI jsou tu pro VÁS a chtějí být po Vašem boku – když je Vám krásně a právě o to víc, když se cítíte pod psa. Mluvte s nimi o rozchodu, mluvte s nimi o filmech, mluvte s nimi o cestování. Hlavně v sobě nic neduste, křičte pokud máte potřebu, šeptejte pokud se cítíte díky tomu více v bezpečí. Nádobí ve špinavé vodě také neumyjete, tak jak byste zadušeni tíhou vlastního bolestného, ublíženého JÁ asi chtěly najít nový šťastný začátek?
Pečujte o sebe
Rozešel se s Vámi, jste sama a momentálně vzdorujete celému světu. Inu, proč ne, ale je nutné za každou cenu u toho vypadat jako bezdomovec? Nejen, že jste smutná, teď už jste si dokonce společenským bojkotem vybudovala i nespokojenost se sebou samou. Upřímně, toto bude běh ještě na hodně dlouhou trať.


Plánujte, zažívejte, nehledejte náplast
Již naše babičky razily heslo „klín klínem“. Poslechněte je. Tím, že se zavřete doma, docílíte jedině toho, že ztratíte pár týdnů, možná i měsíců života, které jste mohla PROŽÍT. Jistě, asi Vás to ze začátku bude stát hodně přemáhání a nejspíš budete mít co dělat, abyste smluvené termíny nerušila přátelům. Přesto se tím řiďte. Nové prostředí, jiní lidé a jiné problémy, to všechno odpoutá Vaši pozornost od slastné sebelítosti a Vy tak mnohem dříve budeme moci roztáhnout křídla a opět vzlétnout.
 
A příjemný benefit? Konečně jste se "toho blba" zbavila! :)

Cestování. Jeho lákadla a přitažlivost

Každý má pro cestování rozdílné důvody. Někdo cestuje kvůli práci a pracovním příležitostem, někdo pro zábavu a pro někoho je cestování zkrátka životní styl. Důvod může být jakýkoli a následující výčet zcela jistě není kompletní a mnoho z nás je motivováno něčím naprosto odlišným. Možná se právě v tomto článku v jednom z důvodů poznáte. A pokud ne, tak třeba najdete motivaci vyzkoušet některý z druhů cestování.

Pocit samoty
Jeden z nejlepších způsobů jak ze sebe můžeme dostat špatné vnější vlivy je bezpochyby samota. Nemusí to znamenat vyhnanství několik set kilometrů od civilizace, ale někdy bohatě stačí být v jiné zemi a uvědomovat si rozdíly v kultuře a jejich přijetí. To nám umožní třeba i zpětně ocenit kulturu, která nám byla vlastní po celý život. Každopádně jsou podobná srovnání vždy ku prospěchu.

Přizpůsobivost
Každá země na světě je jiná. Některé si mohou být podobné, ale rozdíly se vždy najdou. Může to být jazyk, styl života, podnebí nebo kultura. Vždy nás čeká určitá forma adaptace na tyto změny a právě adaptace, která může poskytnout jakýsi únik od stereotypu a rutiny, bývá silnou motivací při cestování. Právě schopnost přizpůsobit se, kterou si takto můžeme osvojit, je velmi důlěžitou pro náš život, protože v dnešní době je tato charakterová vlastnost velmi potřebná.
Ochutnávka odlišné kultury
Tolik z nás se již mnohokrát přistihlo, jak přemýšlíme o životě v jiné, často velmi odlišné zemi. Jaké by to asi bylo žít v tak odlišné kultuře? Zřejmě všichni ví, že v New Yorku je život velmi hektický, naopak v Itálii je život v poklidném tempu takřka zákonem. Jsou však tyto předsudky pravdivé? Nejlepší odpověď na tuto otázku si nalezne každý sám, pokud se rozhodne vycestovat a danou kulturu zažít na vlastní kůži. Třeba někdo z vás tímto způsobem najde místo, kde se cítí opravdu doma, nebo si uvědomí, že pravý domov již dávno našel.
Gastrocestování
V posledních několika letech se stává stále více populárním cestování za zážitky “na talíři”. Kdo by nechtěl ochutnat pravou italskou pizzu, japonské sushi nebo americký burger? V dnešní globalizované společnosti si často takové věci můžeme dopřát i v ČR, ale okusit dané pokrmy přímo v jejich mateřské zemi je obrovské lákadlo. Během jejich ochutnávky přijdeme do styku nejen s autentickou místní kuchyní, ale také s celou místní kulturou. Ta zahrnuje nejen kulturu stolování, ale i konverzace. Určitě nejlepší způsob, jak si vychutnat lahodnou italskou pizzu, je v srdci Itálie se skleničkou italského vína a italštinou všude kolem.
Sbírka suvenýrů
Pokud někam cestujete, vezete si s sebou zpět kousek tohoto místa. Tato věta bývá většinou myšlena trochu v nadsázce, ale pokud si zpět přivezeme nějaký suvenýr, dostává zcela jiný význam. Vždyť každý pohled na model Eiffelovy věže, nám připomene spousty zážitků z Paříže a skoro by se dalo říct, že nám umožní alespoň na chvíli se vrátit zpět.
Únik z komfortní zóny
Takřka vše co nás během cestování potká, od nepříznivého počasí až po jazykové potíže při domluvě s domorodci, posouvá naše pomyslné hranice možností. Právě v těchto chvílích nejlépe poznáme jak silní doopravdy jsme a není lepší způsob jak získat zdravé sebevědomí. Stačí opustit komfortní zónu a čelit výzvám, které na každém kroku čekají.
Megapixelové cestování
Naše planeta je velmi rozmanitá a nabízí tolik příležitostí k zachycení nádherných okamžiků na fotografie. Nezáleží na tom, zda jsou fotky pořízené mobilem nebo zrcadlovkou. Jejich síla je hlavně v uchování všech krásných momentů, kterých jsme byli součástí. Tolik západů slunce, zasněžených vrcholků hor,rušných ulic velkoměst nebo také společných úsměvů,
radosti, lenosti, zamilovanosti, spokojenosti.
 
Tohle všechno můžeme zažít takřka kdykoli budeme chtít. A to je přece to nejdůlěžitější. Chtít a jít si za tím co chceme. Tak žijme život tak, aby to stálo za to, protože čas se nezastaví. Napište nám, jaké jsou VAŠE motivy pro cestování!
 

Auta bez řidiče změní svět kolem nás

Již přes sto let vypadají auta více či méně stále stejně. Čtyři kola, volant a sedačky. Co se za ta léta však změnilo velmi výrazně, jsou technologie zabudované přímo ve vozidle. S trochou nadsázky by se dalo říct, že dnešní automobil připomíná spíše komplex velmi výkonných počítačů, které nám umožňují cestovat bezpečně a pohodlně ve velmi vysokých rychlostech.
V dnešní době je již téměř jisté, kam bude automobilový průmysl směřovat v budoucnu. Otázkou už dávno není zda budou, ale kdy budou na silnicích jezdit první auta ovládaná zcela počítačem, tedy auta bez řidiče. Stále se však najdou lidé, kteří jsou silnými odpůrci tohoto vývoje. Jaký to má vůbec smysl? Napsat na mobilu zprávu po cestě do práce, bez rizika pokuty?
Odpovědí je hned několik. Mezi nejdůležitější z nich patří bezpečnost. Přes 90% havárií na silnicích je způsobeno lidským faktorem, tedy pochybením řidiče. Jednoduchou rovnicí se tedy dostaneme k razantnímu snížení počtu nehod, pokud eliminujeme riziko chyby řidiče.
Zřejmě nejdůležitějším pozitivem aut bez řidiče je další posun ke společnosti sdílených věcí. V reálu by to mohlo fungovat přibližně tak, že auto, které vlastníme nás ráno odveze do práce, ale za dobu, kterou strávíme v práci nemusí pouze stát na parkovišti. Mezitím může odvézt jiného člena rodiny do školy, nebo dokonce někoho úplně cizího, kdo je právě ve spěchu. A to vše bude řídit počítač.
Nedávná studie společnosti MIT ukázala, že ve městech jako New York je sdílení aut velmi potřebným. Díky využívání prvků spolujízdy a sdílených aut, by bylo možné všechny cestující dostat do cílové destinace včas za použití o 80% nižšího počtu aut. Tato změna počtu aut by měla obrovský dopad na snížení nákladů na provoz a údržbu aut. S tím přichází také snížení nákladů na výstavbu nových a opravu starých silnic, které nebudou tak drasticky podléhat opotřebení. Výrazně by se také snížil počet emisí a celková ekologická stopa vytvářená automobilovou dopravou.
S absencí řidiče se však objevuje spousta nových otázek ohledně věcí, které doteď byly zcela automatické. Velmi záludnou se stává zejména otázka pojištění. Kdo nese odpovědnost za nehodu auta bez řidiče? Výrobce, majitel vozidla nebo snad vlastník pozemní komunikace?
Nelze ani ignorovat zranitelnost všech automatizovaných přístrojů vůči útokům hackerů. Teroristické útoky provedené nabouráním se do palubního počítače a změnou trasy by mohly být velmi nebezpečné. Nelze ani vyloučit únik dat o našem každodenním pohybu. Tato data jsou pro některé společnosti velmi cenná a jejich únik nikdy nemůže být vyloučen.
 
Dá se předpokládat, že se nejprve v současných autech objeví některé prvky samořízení a až později přijdou na trh auta úplně bez řidiče. Podle některých odhadů by se první auta bez řidiče měla na našich silnicích poprvé projet kolem roku 2025 a v roce 2050 by již všechna auta mohla být samořízená. Jen budoucnost ukáže jak přesné tyto odhady jsou.
 

Smích jako životní kouč a léčitel

Smích jednoznačně patří k těm emocím, které má každý rád. Kromě toho, že si jeho přítomnost každý z nás užívá a vychutnává plnými doušky, můžeme pozorovat také jeho neoddiskutovatelné blahodárné účinky na naši psychiku a zdraví. Věděli jste však, že i hubnutí se s jeho pomocí stává snadnějším a trvalejším? Vždyť s dobrou náladou jde všechno lépe a její pozitivní účinky mohou být i viditelně měřitelné.
Všichni jsme neustále vystavováni situacím, které můžeme více či méně ovlivňovat. Situacím, které mají svými dopady zásadní vliv na naše JÁ a náladu celého dne. Záleží pouze na nás, jak se k nim postavíme a do jaké míry se necháme nepříjemnými vlivy ovlivňovat, či zda se přestaneme konečně brát tak vážně a prostě se na ně podíváme vzpřímeně, pak se k nim otočíme zády a začneme se upřímně smát.
Je vědecky dokázáno, že smích má zcela zásadní vliv na kvalitu našeho života, a proto Vám nabízíme výčet těch nejdůležitějších pozitivních účinků, za které můžou rty rozpínající se od ucha k uchu.
Podporuje psychické zdraví
Jestliže patříte ke smíškům, kteří prostě mají denně důvod pro dobrou náladu a pokud ne, jednoduše si ho vytvoří, gratulujeme, řadíte se mezi odolné jedince, které jen tak nic nerozhází a „deprese“ je pro ně pouhým termínem ve slovníku. Touto emocí si aktivujete v mozku receptory, které Vám pomáhají udržovat si nadhled a zdravý postoj k životu. Jednoduše se nebere tak moc vážně a životní nástrahy Vás nemohou zaskočit, protože Vaše pozitivní psychika si kolem sebe dokázala vystavět silné, které jen tak něco nezdolá.
Zvyšuje hladinu životní energie
Práce Vás stresuje, šéf je nabubřelý hlupák, kolegové Vám jenom hází klacky pod nohy a ta paní z trafiky se opět nezdržela nejapných poznámek na Vaši adresu, domu přicházíte vyčerpaní jako kreditní karta před výplatou a s náladou ledové královny (v tom lepším případě). Není divu, že Vám zbývá energie tak akorát na to si dát horkou sprchu, lehnout si k televizi a otevřít si lahev vína. Nebo to můžete zkusit vzít z jiného konce. Ráno vstaňte, pusťte si svou oblíbenou písničku a ač nejste umělci, zazpívejte si ji s interpretem pěkně nahlas, zatancujte si během přípravy snídaně. Už od rána získáte energetickou dávku, která Vás nabije do celého dne. Svou dobrou náladu přenesete i na kolegy, kteří se najednou nejeví nepřátelé, šéf je nabubřelý stále stejně, ale Vám to nevadí, protože VY se tím rozhodně zlomit nenecháte. Povinnosti utekly jako voda a najednou se přistihujete, že paní v trafice má vlastně docela fajn smysl pro humor a dokonce jste se spolu opravdu upřímně zasmály. Přijdete domu a gauč Vás neláká, chcete žít! Dáte si sprchu a protože den ještě nekončí, jdete si jeho poslední hodiny užít s kamarádkami na večeři, kde se opět smějete. Přesně takhle vypadá ZHMOTNĚNÁ ENERGIE SMÍCHU.
Posiluje imunitu
Váš smích je zároveň i Vaším nejlepším lékařem. Snižuje totiž stresové hormony a naopak zvyšuje tvorbu a množství protilátek v boji proti onemocněním. Proto využijte každé příležitosti pro zábavu, vyhledávejte takové situace a poddávejte se té radostné euforii. Budete se cítit skvěle a imunitní systém bude pracovat na 120 % v jakémkoliv ročním období.

Pomáhá shazovat kila!
Trenér, která dává Vašemu tělu pořádně zabrat! Smíchem posilujeme více než 80 svalů trupu, břišní svaly a bránici. Dokonce ten upřímný je srovnatelný například s 10ti minutami běhu, joggingem nebo například hodinou tance. Proto, když se opravdu dobře bavíte, můžete zažívat i chvíle, kdy jednoduše prosíte své okolí, aby Vás aspoň chvilku nerozesmávalo. Důvod? Jednoduše už nemůžete :).  Zároveň slouží i jako skvělá masáž naší pleti, protože smíchem posilujete více než 17 svalů v obličeji (rty, oční víčka, svaly na lícních kostech a an krku).
Posiluje vztahy a sbližuje s okolím
Pozitivní aura Vás díky smíchu a úsměvům, které rozdáváte do všech světových stran, obklopuje a září jako duha po jarním dešti. Sami to možná ani nevíte, ale okolí až hmatatelně vnímá energii, kterou čišíte. Přijímá ji a předává dále. Stáváte se atraktivnějšími pro partnera i přátele. Jednoduše, lidé mají skutečný zájem trávit s Vámi čas, protože ho vnímají jako plnohodnotný a příjemný, vyhledávají Vaši společnost. Přidanou hodnotou obliby, kterou jste si získali je i to, že Vy sami se cítíte skutečně skvěle, více si věříte a dokážete podávat nadstandardní výkony v životě i zaměstnání.
 
Na nic nečekejte a pozvěte ještě dnes na vínko kamarádku, na pivo kamaráda, lidi, kteří Vás vždy zaručeně nabijí pozitivní náladou a ZASMĚJETE SE SPOLEČNĚ.
Napište nám do komentářů nejlepší chvíle, kdy jste se upřímně nasmáli a zlepšete tak den i všem ostatním čtenářům. :)

Fenomén jménem iPhone, co nabídne jeho další řada?

V dnešní době je iPhone již absolutní ikonou mezi mobilními telefony. Dokonce má tak výsadní pozici, že na světě málokdy uslyšíme majitele iPhonu říct slovo mobil. Není to mobil, je to něco víc.
Je to iPhone. Unikátnost tohoto produktu jasně nastiňuje počet uživatelů iPhonu. Těc h bylo v roce 2017 přes 715 milionů z nichž 228 milionů tvoří přístroje „z druhé ruky“.
Vždy tomu takto ale nebylo a pro srovnání nám stačí vrátit se zpět do minulosti o 11 let. Představme si červen 2007, tedy měsíc kdy vstoupil na trh první iPhone. Nic jako Android ještě neexistuje, YouTube je přístupný veřejnosti teprve 18 měsíců, Facebook a Twitter přibližně rok. Tablety, chytré hodinky a mobil který nám nahradí foťák, notebook a televizi se jeví spíše jako sci-fi.
A právě tehdy se Steve Jobs jako nenapodobitelný vizionář rozhodl vsadit vše na jednu kartu. Dokonce k tomu samému přiměl i společnost AT&T, která souhlasila s tím, že od vydání iPhonu bude právě tento přístroj jejich primárním mobilem směřovaným k zákazníkům. Ze všech stran mířila
na Apple kritika, protože nic nenasvědčovalo tomu, že by iPhone měl mít úspěch. Na trhu s mobilními telefony se pohybovala řada gigantů v čele s Nokií, kterým chtěl Apple konkurovat novým, veřejností neozkoušeným dotykovým smartphonem za tehdy závratnou cenu 499 USD a 599 USD.
V současnosti má smartphone téměř každý a pokud se podíváme na jeho vzhled je velmi podobný tomu, s kterým přišel na trh Steve Jobs v roce 2007. Tím se dostáváme k zásadní věci, kterou mají všechny iPhony od 2G až po X společnou. Tou je právě design, který je jedním z hlavních stavebních kamenů  úspěchu společnosti Apple.
Rozlišujme však design a design. Jeden z nich může být neúčelný a jeho hlavním účelem je vzbudit zájem, překvapit nebo šokovat. Design, který využívá Apple u všech svých zařízení a zejména iPhonu však takový není. Je z největší části lidský. Snaží se být intuitivní, jednoduchý a srozumitelný. Vnějšek iPhonu proto vždy působil jednoduše a elegantně. Uživatelské rozhraní iOS vše jen podtrhuje.
Při používání se vše jeví jako přirozené a následuje filozofii Applu, která hlásá, že každé technologické zařízení, které používáme bychom měli vnímat jako součást sama sebe.
K tomu nám mohou pomoci i aplikace, které většina iPhonů má již předinstalované. Mezi ně patří „Zdraví“, která nám umožňuje sledovat a vyhodnocovat počet kroků, tep a mnoho dalších ukazatelů. Nechybí ani obchod iTunes pro nákup hudby nebo iBooks pro e-knihy.
Již stálící jsou velmi kvalitní fotografie při použití zadního fotoaparátu. Každá žena jistě ocení i vysokou kvalitu předního fotoaparátu, díky kterému jsou selfie vždy o něco lepší a zároveň může posloužit jako nouzové zrcátko.

Velmi podstatnou součástí užívání mobilního telefonu je i uživatelská podpora ze strany výrobce.
A tu má Apple zvládnutou na jedničku. Je známo, že svých zákazníků si váží a dokáže jim to dát najevo. Zde konkurence značně zaostává, ale není to ten hlavní důvod proč konkurenti Applu mají stále problém otřást jeho dominantní pozici na trhu. Hlavním důvodem je neskutečné tempo s kterým každá další řada iPhonu přinaší nové inovace. Někdy se zdá, že Apple má před konkurencí i roční náskok.


Poslední iPhone X přišel s dosud nevídanou novinkou mezi masově prodávanými smartphony, kterou je Face ID. Tato funkce umožňuje odemykat přístroj pouze pohledem do jeho fotoaparátu. Ten následně porovná obličej s obličejem majitele a určí shodu. Tuto funkci mohou uživatelé ve Spojených státech využívat také při placení v mobilních aplikacích, kde slouží jako ověření.
Většina sklaních příznivců společnosti Apple již vyhlíží září 2018, kdy bude s největší pravděpodobností představen nový model iPhonu. Podle aktuálních spekulací půjde o tři až čtyři typy přístrojů, které budou odvozeny od současně nejnovějšího iPhone X. Většina zdrojů mluví o nových barevných kombinacích kovového těla. Jako méně pravděpodobnou, ale reálnou možností je uvedení přístroje, který bude zahnutý. Již v minulosti Apple potvrdil že na takovém iPhonu pracuje.

Stačí však tohle všechno k udržení jasné první pozice na trhu? Kdo ví. Znovu se vraťme do roku 2007 a vzpomeňme jak velmi podobnou pozici měla tehdy finská Nokia. Ale kdo jiný by se z jejích chyb měl poučit než velikán, který ji sesadil z trůnu.
Jak se těšíte na svůj nový iPhone X ?

Zastav se - moderní kavárna, ve které se čas rozhodně nezastavil

Kavárna Zastav se espresso bar

Lokace:
Koněvova 61
130 00 Praha 3 – Žižkov
Kontakt: 734 710 813
 
Kavárna Zastav se je originálním a místem, které rozhodně musíte navštívit, pokud se řadíte mezi milovníky dobrého jídla, pití a především kávy. Hledáte-li vhodné místo pro brunch s přáteli, jednoduše se ZASTAVTE v Koněvově ulici a objednejte si třeba ten nejlepší BURGER, který jste kdy jedli!
Na první pohled, z rušné ulice, Vás možná toto nenápadně vypadající místo okamžitě nezaujme více, než kterákoliv jiná kavárna, ale není právě tento její nevtíravý přístup její přidanou hodnotou? Kavárna se právem těší několika tisícům věrných a hlavně vracejících se návštěvníků a my jsme rádi, že Vám můžeme poreferovat proč.
První, co Vás při vstupu zaujme je velice osobitý interiér, který klade důraz na přiznávání použitých materiálu jako jsou cihly, dřevo, kov. To ale neznamená, že se tak děje na úkor pohodlí, to v žádném případě. Kavárna se dělí na dvě části – vnitřní posezení a posezení na zahrádce, které doplňuje i venkovní grill, na kterém se připravují (dle nabídky a možnosti) ty nejlepší burgery široko-daleko.
Pohodlně se usaďte, začínáme
Při testování kuchyně jsme udělali maximum, co nám naše prázdné žaludky dovolily a vyzkoušely jsme tak pro Vás některá jídla z nabídky. Nabídka vypadala opravdu lákavě a protože jsme se nemohli rozhodnout pro favorita, stal se z původně zamýšlené snídaně brunch.


Testovali jsme:
  • Domácí bábovku
  • Lívanečky s přelivem z lesního ovoce
  • Párečky s volskými oky a červenými fazolemi
  • Míchaná vajíčka
  • Tousty s avokádovou pastou a salátkem
  • Espresso s mlékem, Cappuccino
  • Grepový fresh
  • Mimozu (prossecco + pomerančový džus)
  • Espresso s mlékem, Cappuccino
  • Grepový fresh
  •  Mimozu
A výsledek? Jednoduše GENIÁLNÍ! Nenechali jsme ani jeden talíř plný. Již jsme otestovali mnoho podniků a kavárna Zastav se se zařadila mezi naše favority, které ve volné chvíli budeme chtít opět navštívit. Ochutnali jsme zde ty nejlahodnější a nejvláčnější lívanečky, nejjemnější skutečně masové párky, míchaná vajíčka, která by mohla konkurovat snídaním od našich maminek, bábovku velikosti koňské podkovy a chuti nebes, avokádovou pastu, která nepotřebovala sebemenšího dochucení a TA KÁVA! Snoubení dokonale pražených kávových zrn a radosti z její přípravy z ní dělá jednoznačný „tahák“ pro gurmány.

Celý tento gurmánský zázrak podtrhuje přátelský a profesionální přístup obsluhy, která se od začátku do konce stará nejen o dokonalý servis, ale také zábavu a celkově nezapomenutelný zážitek z této sice malé, ale profesionální kavárny.
Nechte čas, aby se zastavil, zpomalte a odpočiňte si, zde totiž můžete!

 

Porozumět vínu je snazší než porozumět ženě

Řadíte se mezi milovníky dobrého vína, ale stále tápete v terminologii, kterou je tento mok opředen a ne a ne se stále v jednotlivých pojmech vyznat? Mnozí z nás víno hodnotí pouze dle svého osobního pocitu a základních kritérií: „barva“ „chuť“, a to jednoduše z toho důvodu, že vyznat se ve všech těch definicích je takřka nereálné, pokud nejste vinař.
Pravda je však taková, že spíše, snáze a rychleji se vyznáte ve vinařském slangu než například v ženě, která sedí naproti Vám a opatrně, po douškách vychutnává produkt zralých hroznů.
Připravili jsme pro Vás slovníček pojmů, se kterými se bez dalších problému domluvíte i ve sklípku a budete si moci popovídat s přáteli či odborníkem nejen o aktuálním dění, ale i o produktu zvaném „Víno“.

Slovníček vinařských pojmů:

Adjustace nebo-li celkový vzhled lahve vína, její tvar a také ztvárnění etikety.
Alkoholizovaná vína jakou taková, do kterých je přidáván ještě další alkohol. Obvykle vinný destilát. Přidávání alkoholu se může provádět ve 3 stupních kvašení, a to: před kvašením, v průběhu kvašení (např. portské) nebo po kvašení (sherry).
AOC (Appelation d´Origine Controlée) je nejvyšším stupněm francouzského systému kvality vín.
Archivní víno je považováno za špičkové víno, které si vinař ukládá do svého archivu. V praxi se jedná o vždy dobře vyškolené a stabilní víno. Pokud by tomu tak nebylo, může se také stát, že vinař po několika letech sáhne po láhvi a její obsah vzápětí vylije.
Barvířka nebo též „inkoustník“ je označení pro odrůd, jejíž hrozny mají červenou šťávu. Jinak je šťáva všech modrých odrůd světlá. Barvivo se nachází pouze pod slupkou. Barvířky se používají k výrobě růžových a červených vín, lze ji použít též k vylepšení barvy jiného vína. Mezi barvířky patří např. odrůdy Dornfelder a Alibernet.
Bez těla je takové víno, které neobsahuje dostatek extraktu, tedy opak tělnatého vína. Není však pravidlem, že by muselo být zcela bezduché a prázdné.
Degoržování je odstraňování kalů usazených v hrdle láhve, ke kterým dochází při klasické výrobě šumivých vín.
Drsné víno se vyznačuje přemírou třísloviny a hrubší kyselinou
Dýchání vína je výraz používaný pro vzájemné ovlivňování vína a vzduchu po otevření láhve před tím, než je zkonzumována.
Fermentace je proces kvašení, během kterého se působením kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý.
Hladké víno je snem každého vinaře, jedná se o příjemné harmonické víno
Hebké víno je v chuti zcela harmonické, vyrovnané, jemné, poněkud lehčí a měkčí než víno, které nazýváme tělnatým nebo sametovým.
Kouřové víno tak je označován subtilní podtón typický pro některé odrůdy či oblasti např. Poully Fumé (fr. Fumé = kouř).
Mošt, šťáva získaná lisováním hroznů. Jejím kvašením vzniká víno. Zahuštěný vinný mošt se používá k přislazování hotového vína a k výrobě dezertních vín.
Neharmonické víno je takové, ve kterém nejsou všechny důležité složky zastoupeny v optimálním vzájemném poměru. Víno může být narušeno například i nepatřičným transportem a skladováním.
Plné víno je dobře vyzrálé, s pěkným buketem, vysokým extraktem a pavím chvostem. Takového vína máme skutečně plná ústa a můžeme cítit jeho silnou intenzivní chuť.
Reduktivní školení zahrnuje způsoby ošetřování vína za omezeného přístupu vzduchu. K zabránění oxidace se využívá inertních plynů. Školení vína probíhá v nádržích z nerezového plechu a v optimálních termínech se víno síří.
Velké víno charakterizuje plné víno s výjimečně bohatým aroma
Živost je výraz, který obvykle naznačuje určitou mladistvou svěžest hroznové chuti v důsledku dobré kyselosti a nádechu kysličníku uhličitého.

Toto je drobný základ, díky kterému budete zase o krůček blíže k porozumění vína. Nyní už jen tyto poznatky stačí využít i v praxi. Tedy na nic nečekejte a pozvěte své přátelé na "dvě deci" a ohromte je svými nově získanými znalostmi. Vyražte třeba hned dnes - dnešní den je pro to jako dělaný!
www.maccafe.cz
Getrun
MacCafe.cz
redakce@maccafe.cz
(c) MacCafe.cz | realizace 3Nicom